Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna aprilie la 13,8%. Comparativ cu luna martie 2022, în aprilie preţurile de consum au crescut cu 3,7%. Cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată în perioada aprilie 2021-aprilie 2022 la gaze, de 85%. În acelaşi timp, energia termică s-a scumpit cu 23%, iar cea electrică a crescut cu 18%. Preţurile la combustibili au de asemenea un plus de 36% an la an.

BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale, de la 3% la 3,75%, cea mai mare creştere din 2008. Măsura a fost motivată de aşteptările de creştere a inflaţiei considerabil peste nivelurile previzionate anterior, din cauza majoră­rilor preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, dar și în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor. La care se adaugă incertitudinile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE.

Am discutat subiectul cu Dumitru Miron, președintele Senatului Academiei de Studii Economice.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Sunt numeroase previziuni. Din punctul meu de vedere, suntem la un moment intermediar, 13,5% ar putea să ni se pară, în următoarea perioadă scurtă, îmbucurător. Eu cred că vom depăși cu siguranță pragul de 15-16% rata inflației. Doar ieri au crescut cu peste 40% prețurile la cartofi, iar cartofii au o pondere importantă în coșul după care se calculează indicele prețurilor de consum.

Toată această năvală de anunțuri, că au crescut cu 36, cu 33, ne duce cu gândul la o evoluție galopantă a inflației.”, a declarat Dumitru Miron, președintele Senatului Academiei de Studii Economice.