Preţurile producţiei industriale, pe piaţa internă şi externă, au crescut în august cu 53% faţă de august 2021, anunţă INS.

Cele mai mari creşteri sunt în industria energetică, de 158%, urmată la mare distanţă de industria bunurilor intermediare, cu un plus de 24%, în timp ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi cea a bunurilor de uz curent au înregistrat un avans de 17%.

În acelaşi timp, preţurile din Industria bunurilor de capital au urcat cu 11% an la an.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Per total piaţă, faţă de iulie 2022, în august preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 1,9%.

Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la preţurile de pe piaţa internă, cu 70% mai mari faţă de august 2021, în timp ce pe piaţa externă creşterile au fost de 22%.

Raportat la diferitele ramuri industriale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a scumpit cu 200%, iar preţurile din industria extractivă au urcat cu 92%, în condiţiile în care pentru segmentul de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale preţurile sunt cu 148% mai mari în acest an.

În Industria prelucrătoare creşterile au ajuns la 22%, cu un vârf de 72% pe segmentul de Fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi de 44% la Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Sectorul de Distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare are de asemenea preţuri în creştere, cu un avans de 19% în august 2022 faţă de august 2021.