Piaţa hotelieră locală estimează lansarea a încă 20 de proiecte hoteliere importante până la finalul lui 2023, conform raportului Crosspoint Real Estate “Romanian Hotel Market”.

Anul 2021 a adus creşteri în piaţa de profil, când turismul intern a cunoscut o îmbunătăţire vizibilă pe tot parcursul anului şi, în mod special, în timpul verii. “Ratele de ocupare ale unităţilor de cazare de pe litoral au consemnat rate de ocupare de 100% în weekendurile de vară. Acest lucru a avut, totuşi, un impact minor asupra gradului de ocupare anual, Institutul Naţional de Statistică raportând o rată de ocupare anuală de 26,5% pentru toate tipurile de cazare în 2021, cu doar 3,6% mai mare decât în 2020 şi cu 7,7% mai mică decât anul pre-pandemic 2019. În plus, World Travel and Tourism Council a precizat o scădere de 3,7 mld. de euro a cheltuielilor turistice în 2021, comparativ cu 2019, cheltuielile turiştilor romani scăzând cu 1 mld. de euro. Potrivit aceleiaşi surse, contribuţia sectorului turismului la PIB a avut o scădere cu 2,2% în 2021 faţă de 2019, până la 3,8%”, explică Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.

2022 se conturează a fi similar cu anul precedent, cu o rată medie de ocupare de 23,7% în primele 6 luni ale anului. “Două tendinţe importante şi oarecum divergente au apărut pe piaţa hotelieră în acest an. În primul rând, conflictul Rusia-Ucraina a provocat un aflux de refugiaţi în ţările vecine, ceea ce a dus la o creştere rapidă a ratei de ocupare a hotelurilor în întreaga ECE, în special în Polonia şi România. Această creştere a fost, însă, contrabalansată de scăderea turismului intern, o consecinţă a ridicării restricţiilor internaţionale de călătorie. Astfel, gradul de ocupare, deşi mai mare decât cel înregistrat în 2020-2021, a rămas sub nivelurile pre-pandemie.”, mai spune Timofte.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Datele de piaţă disponibile în prezent arată că aproximativ 20 de proiecte mari de hoteluri urmează să fie livrate, la nivel naţional, până la sfârşitul anului 2023. “În Bucureşti, după o renovare în curs de desfăşurare, Athenee Palace Hilton va adăuga încă o pagină în lunga sa istorie până la sfârşitul anului. Aceeaşi dorinţă a proprietarilor de hoteluri de a restabili farmecul unic al centrului vechi din Bucureşti a dus la renovarea Grand Hotel du Boulevard, inaugurarea acestuia fiind programată pentru anul viitor. Acelaşi proprietar, Niro Investment Group, urmează sa deschidă primul hotel sub brandul Swissôtel, situat în zona Expoziţiei, tot în 2023”, spune Ilinca Timofte.

Lista continuă cu Novotel Living, un aparthotel programat să îşi deschidă porţile în 2023. ibis Styles Bucharest Airport, din Otopeni, este cea mai nouă adiţie la stocul hotelier al Bucurestiului în 2022. La nivel naţional, viitorul apropiat va nota extinderi ale unor branduri existente, precum Mercure în Sibiu, Braşov şi Porţile de Fier, Radisson în Cluj-Napoca sau Ramada în Slatina.

În ceea ce priveşte investitiile hoteliere, investitorii s-au concentrat pe proiectele mici care au nevoie de renovări.

Raportul mai aratî că majorarea inflaţiei şi întreruperile lanţurilor de aprovizionare şi războiul în curs din Ucraina vor duce la costuri operaţionale mai mari, iar lipsa forţei de muncă va pune şi mai multă presiune asupra proprietarilor de hoteluri. Potrivit INS, în industria ospitalităţii erau 223.600 de angajaţi în ianuarie 2020. Se estimează că acest număr a scăzut până la 163.000 in ianuarie 2022

Având în vedere că cererea pentru agrement creşte mai rapid decât cererea pentru călătorii de afaceri, hotelurile situate în principalele centre de afaceri vor traversa perioade mai lungi de recuperare.

Constrânşi de ritmul creşterii costurilor operationale, care depăşeşte revenirea lentă a pieţei, unii proprietari de hoteluri vor alege reconversia activelor hoteliere pe care le deţin.

Relaxarea restricţiilor legate de pandemie a dus la o reapariţie a cererii pentru evenimente sociale. În plus, concertele şi festivalurile au dat un impuls atât de necesar pieţei de ospitalitate: este estimat că peste 1 milion de oameni au participat până la sfârşitul lunii august 2022 la cele mai mari cinci festivaluri din România

Pandemia a oferit o oportunitate unor proprietari de hoteluri de a-şi renova şi moderniza proprietăţile, fără presiunea de a renunţa la veniturile garantate de o perioadă fără restricţii.