Entitatea care administrează averea lui Michael Jackson este pe cale să vândă jumătate din interesele sale în catalogul muzical al legendarului cântăreţ într-o tranzacţie în valoare de 800 de milioane de dolari – 900 de milioane de dolari, confirmă trei surse pentru Variety.

Deşi detaliile nu sunt clare, sursele spun că Sony şi un posibil partener financiar negociază pentru a achiziţiona 50% din interesele entităţii în catalog, veniturile din muzica înregistrată, spectacolul de pe Broadway “MJ: The Musical” şi viitorul film biografic “Michael” şi, posibil, alte active.

Pachetul ar fi cea mai mare tranzacţie de până acum pe piaţa încă în plină expansiune a cataloagelor muzicale.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

O sursă financiară a declarat pentru Variety că Primary Wave Music deţine deja o participaţie în catalogul editorial al lui Jackson, deşi detaliile nu sunt clare.

Reprezentanţii entităţii, co-executorii John Branca şi John McClain, Sony şi Primary Wave au refuzat multiplele solicitări de comentarii ale Variety.

Sony a fost implicată în unele dintre cele mai mari tranzacţii anterioare cunoscute cu cataloage: A achiziţionat cataloagele lui Bruce Springsteen pentru un preţ combinat care, potrivit unor surse, a fost de aproximativ 600 de milioane de dolari. Sursele spun că, de asemenea, compania a plătit 150-200 de milioane de dolari pentru drepturile lui Bob Dylan la catalogul său de muzică înregistrată, după ce legendarul compozitor a vândut drepturile de publicare către Universal Music pentru aproape 400 de milioane de dolari. Astfel de tranzacţii de mare succes au devenit o rutină în ultimii ani – cei trei membri de bază ai trupei Genesis au vândut un pachet de cataloage către Concord pentru 300 de milioane de dolari – dar, dacă informaţiile sunt corecte, afacerea Jackson este de departe cea mai mare de până acum.

Sony şi predecesorul CBS au fost singurele deţinătoare ale catalogului de muzică înregistrată de Jackson pentru întreaga sa carieră solo şi pentru ultimii ani ai carierei sale alături de Jackson 5. Cântăreţul a murit în 2009, la vârsta de 50 de ani; formidabilele interese de divertisment ale moştenirii sale fiind gestionate cu mână fermă de Branca, avocatul său de lungă durată, şi de co-executorul John McClain.

Catalogul de muzică înregistrată de Jackson este unul dintre cele mai profitabile din istorie – numai albumul “Thriller” din 1982 este unul dintre cele mai mari două cele mai vâmdute din toate timpurile şi a fost primul album certificat de 30 de ori cu platină, deşi astfel de cifre au devenit confuze în era streaming-ului.

În 2016, Sony Corp. a ajuns la un acord de 750 de milioane de dolari cu administratorii averii pentru a achiziţiona participaţia de 50% deţinută de Jackson în societatea lor mixtă, Sony/ATV Music Publishing, pe care au format-o în 1995. În 2018, Sony a dezvăluit într-un raport de venituri că, în cadrul achiziţiei EMI Music Publishing, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, a achiziţionat participaţia de 25,1% deţinută de Jackson în această companie pentru 287,5 milioane de dolari.

La finalul acestui proces de ani de zile, care începuse cu şase ani mai devreme, dar care nu a fost autorizat de Uniunea Europeană până în 2018, EMI şi Sony/ATV au fost deţinute în totalitate de Sony, ceea ce a făcut ca aceasta să devină unicul proprietar al celei mai mari companii de publishing muzical din lume.