Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de şantaj, spune ministrul energiei

Sursă foto: Mediafax

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, sâmbătă, la lansarea Interconectorului Grecia-Bulgaria, că finalizarea acestuia este un pas important pentru designul pieţei de energie din regiune şi o declaraţie celor prezenţi că nu se va permite ca energia să fie folosită ca armă de şantaj.

Virgil Popescu a fost, sâmbătă, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă, în Bulgaria unde a participat la lansarea exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria, alături de alţi lideri regionali şi europeni, dar şi de reprezentanţi ai companiilor operatoare în sectorul energetic din statele direct interesate în proiect.

„Finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieţei de energie din regiune. Mai mult chiar, o declaraţie publică prin care demonstrăm că împreună oferim un răspuns categoric: că nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de şantaj. Astfel, ne asigurăm diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare şi, totodată, întărim securitatea energetică, în vederea independenţei energetice. Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector vor reprezenta o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României şi altor state aflate pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu a avut întâlniri de lucru cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, şi cu premierul bulgar interimar, Galab Donev, cu preşedintele Ilham Aliyev – Azerbaidjan şi cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Din delegaţia României au mai făcut parte directorul general SNTGN Transgaz S.A., Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz S.A., Răzvan Popescu, şi directorul adjunct al SNGN Romgaz S.A., Aristotel Jude