Noua bancnotă din Argentina valorează doar 4 dolari

  • Noua bancnotă din Argentina valorează doar 4 dolari.
  • Peso a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa faţă de dolar în acest an.
  • Noua bancnotă de 2.000 are un design care comemorează dezvoltarea ştiinţei şi a medicinei în Argentina.

Noua bancnotă argentiniană de 2.000 de pesos, cea mai mare bancnotă, a intrat luni în circulaţie, însă, din cauza deprecierii rapide a monedei, valorează doar 8,50 dolari la cursul oficial şi puţin peste 4 dolari pe pieţele paralele utilizate în mod obişnuit, scrie Reuters.

Peso a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa faţă de dolar în acest an, în ciuda controalelor stricte de capital care îi încetinesc scăderea. Majoritatea argentinienilor cumpără dolari de pe pieţele neoficiale, unde aceştia se tranzacţionează la peste 480 de pesos faţă de cursul oficial de 235.

Naţiunea sud-americană se luptă, de asemenea, cu o inflaţie de 109%, una dintre cele mai mari din lume, care, potrivit unui sondaj al băncii centrale, ar putea ajunge la aproape 130% până la sfârşitul anului. Rata dobânzii a fost majorată la un nivel ameţitor de 97%.

Având în vedere că aproximativ jumătate din toate tranzacţiile comerciale se efectuează încă în numerar, noua lege cea mai mare ar trebui să uşureze parţial problemele care au dus la lipsa de spaţiu în seifurile băncilor, iar atât localnicii, cât şi turiştii poartă adesea cu ei pungi de bani pentru a plăti.

„Această bancnotă cu valoare nominală mai mare va îmbunătăţi funcţionarea bancomatelor şi, în acelaşi timp, va optimiza circulaţia numerarului”, a declarat luni banca centrală într-un comunicat. Cea mai mare bancnotă de bancă fusese anterior bancnota de 1.000 de peso.

Noua bancnotă de 2.000 are un design care comemorează dezvoltarea ştiinţei şi a medicinei în Argentina, a precizat banca centrală.