Ministerul Finantelor listeaza la BVB o noua emisiune de titluri de stat FIDELIS

Sursă foto: Profimedia

 Ministerul Finantelor listeaza la BVB o noua emisiune de titluri de stat FIDELIS cu 3 scadente diferite si in valoare cumulata de peste 1 miliard de lei.

Ministerul Finanţelor a atras 423,1 milioane lei şi, respectiv, 120,6 milioane euro, (valori însumând puţin peste 1 miliard lei – 206,6 milioane euro) prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, valoarea celor nouă runde de finanţare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanţelor a depăşit 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

„A IX-a ofertă de titluri de stat Fidelis, încheiată în 16 septembrie, a oferit investitorilor persoane fizice o alternativă complementară altor investiţii în instrumente cu venit fix. Ofertele primare periodice în cadrul Programului Fidelis sunt bine primite atât de către investitorii care au mai accesat aceste instrumente, dar atrage şi participanţi noi cu fiecare emisiune lansată. Alături de diversificarea instrumentelor existente pe piaţa de capital, asigurăm prin acest Program o parte din resursele financiare pentru acoperirea necesarului de finanţare al statului roman pentru anul în curs”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

„Vorbim de 2,7 miliarde de euro, bani pe care doar persoanele fizice i-au plasat în aceste emisiuni, ceea ce dovedeşte că piaţa de capital este capabilă să susţină constant oferte de dimensiuni importante. Investiţia în titlurile de stat este o alternativă bună pentru românii care îşi doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar încă nu au început să investească şi în acţiuni. În contextul luptei băncilor centrale cu inflaţia, prin majorarea dobânzilor cheie, ceea ce duce la scumpirea banilor, vedem cum din ce în ce mai mulţi români caută plasamente mai rentabile pentru banii lor”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

„Vedem că numărul de investitori din piaţa locală de capital, este în continuare în creştere, ajungând la peste 117.000 la jumătatea acestui an, şi ne dorim să le oferim tuturor o gamă cât mai amplă de instrumente pentru a-şi putea administra portofoliile cât mai eficient şi, totodată, pentru a face cât mai facil procesul investiţional, de la deschiderea de cont până la plata impozitelor. Fiecare IPO pentru titluri de stat Fidelis s-a încheiat cu succes, ceea ce demonstrează că piaţa de capital este un canal viabil de finanţare atât pentru companiile antreprenoriale, cât şi pentru stat, şi investitorii pot disloca sume importante de bani atunci când identifică oportunităţi de investiţii”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 9 participanţi eligibili.