Mult așteptata lege offshore, prin care ministerul Energiei anunța că ar putea aduce independența energetică a României și ar face din țara noastră un jucător important pe piața gazelor naturale, ar putea să nu fie suficientă.

Scăderea abruptă a producţiei de gaze de pe uscat abia va putea fi acoperită de noile volume din Marea Neagră, astfel că România va avea nevoie de toate cantităţile pentru propriul său consum. Potrivit calculelor ZF bazate pe Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pentru perioada 2020-2029, realizat de Transgaz, la nivelul anului 2030 producţia internă de gaze naturale, care include cantităţile extrase de OMV Petrom, Romgaz, perimetrul Neptun Deep şi volumele Black Sea Oil and Gas, va ajunge la circa 12 miliarde de metri cubi, an în care consumul va fi de 12,4 miliarde de metri cubi.

Am discutat subiectul cu Daniel Pintilie, expert în energie.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

“Nu cred că este prea târziu. Mă aștept ca resursele pe care le avem să fie suficiente. Într-adevăr, strategia aleasă de Guvern nu a fost neapărat foarte vizionară, dar suntem într-o situație privilegiată, avem resurse suficiente în momentul acesta.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este previziunea de creștere a consumului de gaze în următorii 10 ani.”, a povestit Daniel Pintilie, expert în energie.