• J.P.Morgan este pe cale să preia banca americană First Republic, aflată în dificultate.
  • Federal Deposit Insurance Corporation a confirmat luni, prin intermediul unui comunicat, că First Republic s-a prăbuşit.
  • JPMorgan va “prelua toate depozitele, inclusiv toate depozitele neasigurate, şi substanţial toate activele”

J.P.Morgan este pe cale să preia banca americană First Republic, aflată în dificultate, potrivit autorităţilor de reglementare din SUA citate de BBC. First Republic Bank a fost închisă în weekend de FED, iar depozitele clienţilor vor fi cumpărate de JPMorgan. Acesta este al treilea faliment bancar din martie încoace.

First Republic Bank a fost preluată de autorităţile de reglementare iar depozitele sale vor fi achiziţionate de JPMorgan Chase & Co. după ce eforturile de salvare nu au reuşit să repare pagubele provocate de investiţiile greşite şi de retragerea deponenţilor, care au afectat creditorii regionali, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.

JPMorgan va “prelua toate depozitele, inclusiv toate depozitele neasigurate, şi substanţial toate activele” ale First Republic, a precizat într-o declaraţie Departamentul de Protecţie şi Inovaţie Financiară din California. Valoarea depozitelor se ridică la 93,5 mld. dolari, notează FT.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Autoritatea de reglementare din California a numit Federal Deposit Insurance Corp. în calitate de administrator judiciar al băncii cu sediul în San Francisco. “Depozitele sunt asigurate la nivel federal de către FDIC, sub rezerva limitelor aplicabile”, a precizat DFPI în declaraţia sa.

Tranzacţia face ca JPMorgan, cea mai mare bancă din ţară, să devină şi mai masivă

Tranzacţia face ca JPMorgan, cea mai mare bancă din ţară, să devină şi mai masivă – un rezultat pe care oficialii guvernamentali s-au străduit să-l evite în trecut. Din cauza restricţiilor de reglementare din SUA, dimensiunea JPMorgan şi cota sa actuală din baza de depozite din SUA ar împiedica, în condiţii normale, JPMorgan să îşi extindă şi mai mult baza de depozite. Iar legislatorii democraţi proeminenţi şi administraţia Biden s-au arătat deranjaţi de consolidarea în industria financiară şi în alte sectoare.

JPMorgan a fost un jucător cheie în timpul dificultăţilor întâmpinate de First Republic. Banca şi-a consiliat rivalul mai mic în încercarea acestuia de a găsi alternative strategice, iar directorul general Jamie Dimon a avut un rol cheie în mobilizarea directorilor băncii pentru a injecta 30 de miliarde de dolari în depozite în First Republic pentru a-i consolida finanţele pe fondul retragerilor masive din martie.

First Republic este specializată în servicii bancare private care se adresează persoanelor mai bogate, la fel ca Silicon Valley Bank, care a dat faliment în martie, axată pe firmele cu capital de risc.

Preşedintele Jim Herbert a înfiinţat creditorul în 1985 cu mai puţin de 10 persoane, potrivit unui istoric al First Republic. În iulie 2020, banca a declarat că se afla pe locul 14 în SUA, cu 80 de birouri în şapte state. La sfârşitul anului trecut, avea peste 7.200 de angajaţi.

De la prăbuşirea bruscă a Silicon Valley Bank în martie, atenţia s-a concentrat asupra First Republic ca fiind veriga cea mai slabă a sistemului bancar american. La fel ca SVB, care se adresa comunităţii de startup-uri din domeniul tehnologiei, First Republic era, de asemenea, un fel de creditor specializat cu sediul în California. Se concentra pe deservirea americanilor bogaţi de pe coastă, atrăgându-i cu ipoteci cu rate scăzute în schimbul lăsării de numerar la bancă.

Dar acest model s-a destrămat în urma prăbuşirii SVB, deoarece clienţii First Republic au retras peste 100 de miliarde de dolari în depozite, a dezvăluit banca în raportul său de profit din 24 aprilie. Instituţiile cu o proporţie mare de depozite neasigurate, precum SVB şi First Republic, s-au trezit vulnerabile, deoarece clienţii se temeau să nu-şi piardă economiile în cazul unei fugă de la bancă.

Acţiunile First Republic au scăzut cu 97% până acum în acest an, până la închiderea de vineri.​