Inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin încă un an, avertizează analiștii financiari

Sursă foto: Profimedia

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,1165 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 11,7%.

“Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii la sondaj estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni” , spune Adrian Codirlasu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, citat de ZF.

Datele colectate de CFA în luna iulie arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0291 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a crescut la valoarea de 37,5 puncte, influenţat de creşterea cu peste 10 puncte a componentei de condiţii curente.

“După 8 luni consecutive de scădere, indicatorul de încredere a înregistrat o corecţie. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componenta sa de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce indică anticipaţii de decelerare a economiei în următoarele 12 luni” , explică Adrian Codirlasu.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 7,1%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,2%.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 7,95% în următoarele 12 luni.

Este de remarcat reducerea ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor scădea în următoarele 12 luni.

Însa ponderea participanţilor la sondaj care consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe că fiind supraevaluate, a corectat uşor la valoarea de 75% (a două cea mai mare valoarea înregistrată de la initiarea sondajului).

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.