Inflaţia din Marea Britanie a sărit luna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, intensificând presiunea asupra premierului Boris Johnson şi a ministrului său de finanţe, Rishi Sunak, pentru a atenua presiunea asupra costului vieţii, scrie Reuters.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,0% în martie de la 6,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din martie 1992 şi cu mai mult decât se aşteptau majoritatea economiştilor într-un sondaj Reuters.

Creşterea de la o lună la alta a fost cea mai mare pentru această perioadă a anului de când au început înregistrările Oficiului Naţional de Statistică, în 1988.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Creşterile de preţuri pe scară largă, de la combustibilul pentru vehicule la alimente şi mobilă, au stat la baza acestei creşteri.

Gospodăriile se confruntă cu cea mai mare reducere a costului vieţii de când au început înregistrările, în anii 1950, potrivit previziunilor bugetare din Marea Britanie.

Inflaţia britanică a cunoscut o creştere fără precedent în ultimul an, urmând un model similar cu cel al majorităţii celorlalte economii avansate, pe măsură ce preţurile energiei au crescut şi dificultăţile lanţului de aprovizionare au persistat.

Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a împins preţurile la energie şi mai sus, iar luna trecută, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară al Marii Britanii a prognozat că inflaţia va atinge un maxim al ultimilor 40 de ani, de 8,7%, în ultimul trimestru din 2022.

Pieţele financiare sunt aproape sigure că Banca Angliei va majora ratele dobânzilor de la 0,75% la 1% pe 5 mai, înainte de a le duce la 2%-2,25% până la sfârşitul anului 2022, deşi mulţi economişti se aşteaptă ca aceasta să fie mai puţin agresivă.

BoE estimează că creşterea economică va încetini puternic în cursul acestui an, pe măsură ce presiunile legate de costul vieţii vor creşte.