În contextul unui posibil embargo pe energie rusească, Uniunea Europeană se reorientează spre Qatar

Cum devine una dintre cele mai bogate țări ale lumii și mai bogată? Qatar oferă anul ăsta o priveliște “senzațională”. Noul stadion cu 80.000 de locuri care găzduiește Cupa Mondială de fotbal și cisternele aliniate în Golful Persic, în așteptarea gazelor naturale.

În contextul unui posibil embargo pe energie rusească, Uniunea Europeană a înțeles ce are de oferit o țară cu un plan de 30 de miliarde de dolari pentru a-și crește exporturile de gaz natural lichefiat cu 60% până în 2027.

În ultimele săptămâni, câțiva dintre cei mai înalți oficiali europeni au zburat la Doha, cu un mesaj clar, nevoia de gaz din Qatar. Și Statele Unite au avut discuții cu oficialii de la Doha. Companiile germane încep deja negocierea unor acorduri de aprovizionare. Exporturile de energie ale Qatarului ar putea atinge 100 de miliarde de dolari în acest an, pentru prima dată din 2014, conform calculelor Bloomberg. Iar economia de 200 de miliarde de dolari va crește cu 4,4% în acest an, potrivit Citigroup.

Care sunt planurile Qatar-ului pe termen lung? De ce se îndreaptă 2 continente spre gazele naturale lichefiate pe care le oferă o țară cu sub 3 milioane de locuitori? Într-un interviu din 2021, la demararea noilor proiecte, ministrul energiei din Qatar a vorbit despre planurile cu North Field, unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume.

„Avem două proiecte. North Field East, pe care l-am anunțat deja, și North Field South. North East ne va duce de la 77 de milioane de tone la 110 milioane de tone pe an. North Field South, pe care-l vom anunța la începutul anului viitor ne va duce la 126 de milioane de tone.

Costul total al proiectului North Field East se ridică la 28,75 de miliarde de dolari, pentru a produce 32 de milioane de tone pe an de gaze naturale regenerabile, până în 2025. Acesta este unul dintre cele mai competitive, dacă nu cel mai competitiv proiect de pe planetă, azi.”, a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul energiei din Qatar.