Germania naţionalizează distribuitorul de gaze Uniper, ca parte a unui plan de 8 miliarde de euro

Sursă foto: Profimedia

Germania a anunţat că va naţionaliza gigantul de gaze Uniper, ca parte a unui plan de 8 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) pentru a stăvili o iminentă penurie de aprovizionare cu energie din cauza războiului din Ucraina, scrie CNN.

Europa a fost afectată de creşterea preţurilor la gaze ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina şi a suspendării fluxurilor de gaze către continent.

Guvernul va deţine aproximativ 99% din Uniper şi 8% din compania-mamă finlandeză Fortum, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Berlin.

Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania, asigură 40% din necesarul de gaze al ţării.

În iulie, cancelarul Olaf Scholz a anunţat că guvernul va interveni pentru a salva Uniper cu un pachet de până la 15 miliarde de euro (15,3 miliarde de dolari), după ce a fost îngenuncheată de luni de zile de întreruperi ale aprovizionării ruseşti şi de creşterea vertiginoasă a preţurilor de pe piaţă.

Însă Habeck a declarat că situaţia s-a „înrăutăţit dramatic” după ce Rusia a întrerupt pe termen nelimitat livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 la 1 septembrie.

Gazul rusesc a trebuit să fie înlocuit cu alternative costisitoare, ceea ce a dus la creşterea facturilor pentru consumatori.

Habeck a declarat că o taxă pe gaz va fi percepută clienţilor germani începând cu 1 octombrie, spunând reporterilor: „Am găsit o modalitate sigură din punct de vedere juridic de a percepe o taxă pe gaz”.

Deşi livrările de gaze prin Nord Stream 1 sunt suspendate, rezervele de gaze ale Germaniei sunt umplute la peste 90%, a declarat furnizorul european de stocare GIE AGSI+ pe site-ul său.