• Dolarul a atins 5,18 lei în septembrie, potrivit BNR
  • Majorările dobânzii cheie de către FED încetinesc economia mondială
  • 80 de bănci din jurul lumii urmează exemplul FED

Lupta lui Jerome Powell cu inflația a adus dolarul la noi maxime istorice. După 3 majorări consecutive de 75 de puncte de bază fiecare, moneda americană a depășit euro și a ajuns, în septembrie la 5,18 lei, potrivit BNR.

Un dolar puternic ține pe loc și restul Băncilor Centrale care sunt forțate să lupte pe două fronturi. Soluțiile? Ori combat inflația și încetinesc creșterea economică, ori permit creșterea prețurilor.

Banca Centrală Europeană alege prima variantă. Fapt care duce la înrăutățirea situației din SUA și implicit la noi majorări. Volatilitatea prețului la activele sigure, așa cum sunt obligațiunile, ar putea forța FED-ul să pună capăt quantitative tightening-ului.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Între timp, deprecierea monedelor unor țări precum Marea Britanie, China și Japonia, forțează statele lumii să grăbească pasul cu majorarea dobânzii cheie. Drept urmare, peste 80 de bănci centrale din întreaga lume urmează exemplul FED.

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

“Ei au avut vineri o întâlnire secretă, cu ușile închise. Erau foarte preocupați în special de ceea ce se întâmplă în Marea Britanie unde situația este foarte serioasă și nu doar lira este sub presiune, ci întreaga bursă. De acolo vine o îngrijorare mai ales pe fondurile de pensii și fondurile cu orizonturi lungi de investiții. Sunt într-o presiune teribilă. Acolo vorbim de niște fonduri cu un procent de peste 120% din PIB. Prin comparație, România este undeva la 6-7%, ca să vă dați seama ce risc sistemic este acolo.”, a povestit Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.