• WEF 2024 începe în 15 ianuarie și se termină pe 19 ianuarie.
  • Raportul WEF pune A.I.-ul pe prima poziție în topul riscurilor anului.
  • Obiectivul summitului din acest an este reconstruirea încrederii.

Se face încălzirile pentru Forumul Economic Mondial 2024.  Liderii politici și de business din toată lumea se vor întâlni de luni, în orașul din Alpii Elveției, într-unul dintre cei mai complicați ani din punct de vedere geopolitic.

A 54-a ediție va avea drept temă principală „Reconstruirea încrederii”. Pe agenda discuțiilor se numără: securitatea mondială, dezvoltarea și reglementarea A.I.-ului, crearea locurilor de muncă și schimbările climatice, se arată într-un raport preliminar publicat de WEF, intitulat „Riscurile Globale pentru 2024”.

Cine participă?

La capitolul politic sunt confirmați Anthony Blinken – secretar de stat american, Emmanuel Macron – președintele Franței și Li Qiang – premierul Chinei, anunță Bloomberg. Sunt așteptați și Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, liderii Qatarului, Spaniei şi Coreei de Sud, precum şi recent alesul preşedinte al Argentinei, Javier Milei.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Din Ucraina și Orientul Mijlociu vine Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Isaac Herzog, președintele Israelului, Najib Mikati, premierul Libanului, Mohammed Al Thani, premierul Qatarului, Mohammed Al Sudani, prim-ministrul Irakului și Hani Khasawneh, premierul Iordaniei .

Credit Image: © Ukraine Presidency/Ukraine Presi/Planet Pix via ZUMA Press Wire

Alt punct de tensiune este Taiwanul, unde se vor desfășura alegerile prezidențiale sâmbătă. Xi Jinping a amenințat de mai multe ori că „va folosi forța brută” dacă este nevoie pentru a reintegra Taiwanul în China.

Bloomberg estimează că un posibil conflict în Taiwan ar putea lovi economia globală cu un total de 10.000 de miliarde de dolari. Adică 10% din PIB-ul global. Warren Buffett și-a vândut participația la TSMC în primul trimestru al anului 2023, invocând drept motiv riscul geopolitic.

În total vor participa 40 de miniştri de finanţe şi 15 guvernatori de bănci centrale, precum şi aproximativ 1.600 de lideri de business.

Care sunt riscurile planetei în 2024?

Înainte de summit, WEF a realizat, de asemenea, în colaborare cu Zurich Insurance Group un raport în care au chestionat peste 1.400 de experți globali în domeniul riscurilor și lideri politici cu privire la cele mai mari preocupări la nivel mondial.

“O ordine globală instabilă, caracterizată de narațiuni polarizante și de insecuritate, agravarea impactului fenomenelor climatice extreme și incertitudinea economică determină accelerarea multiplicării riscurilor – inclusiv a dezinformării”, spune Saadia Zahidi, director general al WEF.

Ce riscuri vede WEF în următorii 2 ani

1. Dezinformarea

2.Evenimente meteorologice extreme

3.Polarizarea societății

4. Insecuritatea cibernetică

5.Conflicte armate interstatale

6.Lipsa de oportunități economice

7.Inflația

8.Migrația involuntară

9. Declinul economic

10.Poluare

Care sunt riscurile pentru următorii 10 ani?

1.Fenomene meteorologice extreme

2.Schimbări critice ale sistemelor geologice

3.Pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor

4. Lipsa resurselor naționale

5. Dezinformarea

6. Rezultatele negative ale tehnologiilor A.I.

7. Migrația involuntară

8. Insecuritatea cibernetică

9.Polarizarea socială

10.Poluarea

Dezinformarea este plasată drept cel mai mare risc, prin prisma alegerilor de pe aproape jumătate de glob din SUA, India, Rusia, Africa de Sud și Mexic. Iar elementul disruptive în ceea ce ține dezinformarea și manipularea este A.I.-ul se arată în raportul WEF.

“Inteligența artificială poate construi modele pentru a influența un număr mare de alegători într-un mod pe care nu l-am mai văzut până acum”, spune Carolina Klint, chief commercial officer pentru Europa la firma de consultanță Marsh McLennan, pentru CNBC.

Ce spune elita mondială despre economie?

Pe agenda discuțiilor, o altă componentă foarte importantă va fi economia. Jeremy Jurgens, directorul executiv al Forumului Economic Global previzionează o creștere economică globală de 2,9%, cu un an caracterizat de presiuni asupra băncilor centrale și datorii tot mai ridicate.

Acesta vede și o creștere predominantă în zona Americii de Sud și a Asiei. În acest sens, un eveniment cheie este reuniunea guvernatorilor de servicii financiare din 17 ianuarie, care se va desfășura cu ușile închise și la care vor participa peste 100 de președinți și directori executivi din sectorul bancar, piețe, asigurări și asset management, conform agendei obținute de Reuters.

Directorul general al Barclays, C.S. Venkatakrishnan, și directorul general al Manulife, Roy Gori, vor coprezida întâlnirea.