Pentru marea majoritate a bogaților lumii, 2022 a fost anul pierderilor.
Aproape 1,4 trilioane de dolari au fost risipiți numai din averea celor mai bogați 500 de oameni ai lumii, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Advertisment
În contextul inflației răspândite și a înăspririi politcii monetare a Băncii Bentrale, anul 2022 a reprezentat căderea dramatică pentru un grup de miliardari ale căror averi au crescut la cote inimaginabile în era Covid. Dar în cele mai multe dintre cazuri, cu cât creșterea a fost mai mare, cu atât scăderea este mai dramatică.
Iată o trecere în revistă lună de lună a datelor și poveștilor care au definit un an tumultuos pentru miliardari.
Ianuarie:
Musk, cea mai bogată persoană din lume la acea vreme, pierde 25,8 miliarde de dolari pe 27 ianuarie, după ce Tesla Inc. avertizează cu privire la provocările legate de aprovizionare. Este a patra cea mai abruptă scădere de o zi din istoria indicelui de avere Bloomberg. Această zi a prevestit un an dificil pentru Musk, atât din punct de vedere personal, cât și financiar.
Titlurile zilei
Februarie: Bogăția oligarhilor este ștearsă
Cei mai bogați oameni din Rusia pierd în mod colectiv 46,6 miliarde de dolari pe 24 februarie, ziua în care Vladimir Putin ordonă armatei sale să invadeze Ucraina. Pe scurt, autoritățile din Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA vizează „oligarhii” Rusiei și companiile acestora cu sancțiuni care fac aproape imposibil ca magnații de afaceri să-și păstreze controlul asupra activelor lor în Occident. Superiahturile sunt blocate, piața imobiliară ultra-lux din Londra se pregătește pentru o încetinire, iar Roman Abramovici anunță că va vinde Chelsea FC din Premier League. Cei mai bogați ruși pierd încă 47 de miliarde de dolari pe parcursul anului 2022, pe măsură ce războiul continuă, scrie Bloomberg.
Martie: averile Chinei, zdrobite
Piețele chineze merg din rău în mai rău , pierzând 64,6 miliarde de dolari din averea totală a celor mai bogați oameni ai țării pe data 14 martie. Se pierd încă 164 de miliarde de dolari în 2022, din cauza eforturilor intense de limitare a Covid-19, a pieței imobiliare în declin, a controlului sporit al industriei și comerțului tehnologic.
Aprilie: Gambit-ul lui Musk pe Twitter
La scurt timp după ce a dezvăluit o participație de 9,1% în Twitter, Musk se oferă să cumpere compania pe 14 aprilie la o evaluare de 44 de miliarde de dolari. Este un preț mare, chiar și pentru el. Piețele se deteriorează în lunile următoare, iar Musk încearcă să găsească o cale de evadare, declanșând o ceartă legală de luni de zile cu Twitter. Până la încheierea tranzacției în octombrie, averea netă a lui Musk este cu 39 de miliarde de dolari mai mică decât atunci când și-a făcut oferta inițială.
Mai: Boehly cumpără Chelsea
Un grup condus de miliardarul financiar Todd Boehly încheie oferta câștigătoare de 4,25 miliarde de lire sterline (5,25 miliarde de dolari) pentru Chelsea. Este cel mai mare preț plătit vreodată pentru o echipă sportivă.
Iunie: Waltons câștigă Broncos
Rob Walton , moștenitorul averii Walmart, este de acord să cumpere Denver Broncos pentru 4,65 miliarde de dolari, stabilind un record pentru o echipă sportivă din SUA și evidențiind atractivitatea de durată a deținerii unei francize NFL.
Iulie: Constructorii de case din China se prăbușesc
Yang Huiyan pierde titlul de cea mai bogată femeie din Asia după ce averea sa s-a redus la mai mult de jumătate în timp de șapte luni, pe fondul crizei imobiliare care se desfășoară în China. Country Garden Holdings, dezvoltatorul pe care Yang l-a moștenit de la tatăl ei în 2005, a beneficiat în ultimii ani de o sifonie amețitoare de construcție de case. Dar eforturile țării de a reduce prețurile imobiliare și represiunea lui Xi asupra consumului au pus stăpânire pe sector, blocând proiectele și conducând proprietarii frustrați să renunțe la plata creditelor ipotecare, scrie Bloomberg.
August: Adani Urcă
Adani, un miner de cărbune indian cu un imperiu în expansiune rapidă, trece pe lângă Gates și francezul Bernard Arnault pentru a deveni a treia cea mai bogată persoană din lume la sfârșitul lunii august.
Septembrie: Zuckerberg pierde
Chiar și într-un an dificil pentru titanii tehnologiei din SUA, pierderile lui Zuckerberg ies în evidență. Până la jumătatea lunii septembrie, averea sa netă a scăzut cu 71 de miliarde de dolari de la 1 ianuarie – o pierdere de 57%. În cursul anului, el va coborî cu 19 locuri în indicele de avere Bloomberg, terminând 2022 pe locul 25, cea mai scăzută poziție din 2014, scrie Bloomberg.
Noiembrie: De la 16 miliarde de dolari la zero
Bursa de criptomonede FTX a lui Bankman-Fried se prăbușește după ce o criză de lichiditate dezvăluie găuri mari în bilanțul imperiului. Averea de 16 miliarde de dolari a tânărului de 30 de ani este ștearsă în mai puțin de o săptămână.
Decembrie: Musk detronat
Bernard Arnault, proprietarul LVMH, îl înlocuiește pe Musk ca cea mai bogată persoană din lume
Elon Musk.
Elon Musk, Jeff Bezos, Changpeng Zhao şi Mark Zuckerberg au pierdut în total aproximativ 392 de miliarde de dolari din averile lor combinate.