• Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul crește în T1 cu 6,4% an/an, potrivit INS.
  • Creșterea economică, în România, vine în proporție de 75% din consum.
  • Avansul PIB este estimat la 3% în 2024.

Consumul are un avans de 6,4% an/an, în primele trei luni din an, în România. Și ajunge la nivelul din T1/2018. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul își revine și pare că o să sprijine creșterea PIB. Dar poate fi, într-o oarecare măsură, și un semnal că România depășește episodul inflaționist.

Economiștii aşteaptă în acest an o creştere economică (în medie) de 3% din PIB. Iar BNR promite că va reduce inflația la 5% la final de an. În martie, inflația din România era de 6,7%, dublu față de media europeană.

În ultimii ani, creșterea economică s-a bazat, în proporție de 75%, pe consum. Doar 20-25% vine din investiții, și asta în anii buni, scrie ZF.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Cum evoluează consumul, în România?

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia cumpărării de maşini şi motociclete) a crescut în T1, an/an, cu 6,4%. Creșterea se bazează în principal pe vânzările de produse nealimentare, dar și pe cele de carburanți sau alimente.

La poduse nealimentare, vânzările au crescut cu 12,3% an/an. Plus 2,7% la carburanți și un avans de 1,8% la alimente, băuturi și tutun.

În martie, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul creștea cu 8,6% față de luna precedentă. Față martie 2023, creșterea este de 2%.

Consumul susține economia internă, dat produce dezechilibre în relațiile comerciale externe, cauzate de importuri, scrie ZF. Datele publice arată că deficitul comercial a fost de 29 mld. de euro anul trecut. Dar s-a redus de la 32 mld. de euro, în 2022, pe fondul temperării creșterii consumului, potrivit BNR.

În situația în care consumul își revine substanțial, vor reveni însă, puternic, și importurile.