• Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul crește în T1 cu 6,4% an/an, potrivit INS.
  • Creșterea economică, în România, vine în proporție de 75% din consum.
  • Avansul PIB este estimat la 3% în 2024.

Consumul are un avans de 6,4% an/an, în primele trei luni din an, în România. Și ajunge la nivelul din T1/2018. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul își revine și pare că o să sprijine creșterea PIB. Dar poate fi, într-o oarecare măsură, și un semnal că România depășește episodul inflaționist.

Economiștii aşteaptă în acest an o creştere economică (în medie) de 3% din PIB. Iar BNR promite că va reduce inflația la 5% la final de an. În martie, inflația din România era de 6,7%, dublu față de media europeană.

În ultimii ani, creșterea economică s-a bazat, în proporție de 75%, pe consum. Doar 20-25% vine din investiții, și asta în anii buni, scrie ZF.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Cum evoluează consumul, în România?

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia cumpărării de maşini şi motociclete) a crescut în T1, an/an, cu 6,4%. Creșterea se bazează în principal pe vânzările de produse nealimentare, dar și pe cele de carburanți sau alimente.

La poduse nealimentare, vânzările au crescut cu 12,3% an/an. Plus 2,7% la carburanți și un avans de 1,8% la alimente, băuturi și tutun.

În martie, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul creștea cu 8,6% față de luna precedentă. Față martie 2023, creșterea este de 2%.

Consumul susține economia internă, dat produce dezechilibre în relațiile comerciale externe, cauzate de importuri, scrie ZF. Datele publice arată că deficitul comercial a fost de 29 mld. de euro anul trecut. Dar s-a redus de la 32 mld. de euro, în 2022, pe fondul temperării creșterii consumului, potrivit BNR.

În situația în care consumul își revine substanțial, vor reveni însă, puternic, și importurile.