Consiliul Legislativ spune că legea offshore ar putea fi neconstituțională, dacă rămâne în forma propusă spre dezbatere parlamentară. Organismul consultativ a dat aviz favorabil proiectului legislativ, dar a adus mai multe observații.

Inițiativa introduce prevederi prin care contractele în vigoare la 1 ianuarie 2022 ar putea fi modificate retroactiv, ceea ce este neconstituțional. O scăpare a celor care au făcut propunerea de proiect legislativ, crede Gabriel Biriș, avocat de business, care oferă și soluția. Una foarte simplă, de altfel.

“Soluția pentru a elimina această problemă a unei potențiale retroactivări a legii pentru că face referire la contractele în vigoare la 1 ianuarie 2022, care ar fi ulterioare intrării în vigoare a legii, pot fi extrem de ușor eliminate înlocuind această referire la 1 ianuarie 2022 cu referire la data intrării în vigoare a legii, în funcție de când va fi aprobată.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Soluție care, de altfel, a fost folosită și în legea 256/2018, legea offshore, unde nu se face referire la contractele de concesiune în vigoare la o anumită dată, ci la data intrării în vigoare a legii. Deci nu e așa o mare problemă și probabil că nu ar trebui să se insiste de pe 1 ianuarie 2022 pentru că oricum nu are niciun efect.”, a declarat Gabriel Biriș, avocat de business.

Nu este singura eroare identificată de Consiliul Legislativ. Trebuie rectificat textul prin care statului român i se acordă drept de preempțiune pentru achiziționarea gazelor, care este neclar. Iar prevederile de natură fiscală trebuie reanalizate și reformulate.

Nu este primul organism care aduce obiecții proiectului de lege. Anterior, Consiliul Economic și Social nu a dat aviz favorabil, pe motiv că textul nu este redactat corespunzător. Cu alte cuvinte, vrem să modificăm legea, am demarat procesul – asta după câțiva ani de insistențe din partea investitorilor – dar nu știm cum să scriem. Este un parcurs normal? La noi da. La alții, nu, spune Gabriel Biriș.

“În ultima perioadă am văzut destul de multe legi, ordonanțe, ordonanțe de urgență care au trebuit modificate la puțin timp după ce au fost aprobate pentru că erau nefuncționale.”, a mai adăugat Gabriel Biriș, avocat de business.