Maib, cea mai mare instituţie de credit din Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de 32% şi active de aproximativ 39 miliarde de lei moldoveneşti (2 mld. euro), îşi pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti, într-o ofertă programată pentru 2023.

Astfel investitorii de la Bucureşti ar putea ca de anul viitor să ia expunere la instituţia de credit din acţionariatul căreia fac parte Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Horizon Capital, dar şi alţi 3.000 de acţionari atât instituţionali cât şi mici investitori. „Am luat decizia de a ne lista la Bucureşti. Această decizie este supusă aprobărilor acţionarilor şi aprobărilor de reglementare, pe care le vom obţine atunci când va veni momentul. Dar am explorat şi alte pieţe şi mă bucur să spun că suntem suntem destul de încrezători că Bursa de la Bucureşti ni se potriveşte cel mai bine. Şi cred că este foarte important să arătăm nu doar partea financiară a maib, ci şi transformarea prin care trecem“, a spus Giorgi Shagidze, CEO al băncii, în emi­siunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Cu aproximativ 2.300 de angajaţi şi 1 mi­lion de clienţi, Maib are un sold al creditelor de 21,2 mld. lei moldoveneşti (1 mld. euro) la iunie 2022, din care 34% sunt clienţii de retail. Soldul depozitelor este de 1,45 mld. euro, aşadar depozite mai mari ca împrumu­turile. Banca a raportat un profit net de 27 mil. euro în S1/2022, aproape dublu faţă de prima jumătate din 2021. Indicatorul ROE la final de iunie era de 17,4% faţă de 9,7% în iunie 2021.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Încă nu am selectat oficial brokerii, chiar dacă lucrăm foarte strâns cu Wood, şi nu am lansat oficial procesul de pregătire a IPO. Aşa că este puţin cam devreme pentru mine să vă spun valoarea IPO mai ales din cauza incertitudinilor din regiune, ceea ce ar putea însemna că trebuie să facem IPO în două etape. Aşadar, este puţin prematur“, spune Giorgi Shagidze.

Economia de peste Prut este afectată de războiul din Ucraina în contextul în care după o creştere a PIB-ului de 13,9 % în termeni reali, s-a confruntat cu o serie de şocuri în prima jumătate din 2022, precum accelerarea inflaţiei, reducerea încrederii consumatorilor şi a mediului de afaceri. Acestea au avut un impact negativ asupra creşterii economice preconizate, care, conform celor mai recente previziuni, a fost retrogradată la un interval de la o contracţie de 0,4% până la o creştere de 1,0% în 2022. Rata inflaţiei în Moldova este de 32% la o rată cheie a dobânzii de 21,5%.