Ce modificări din Codul Fiscal vor avea cel mai mare impact asupra companiilor

Modificările Codului Fiscal de anul acesta au venit în dulcele sau amarul stil românesc: cu bâlbâieli, retrageri, contestări, reintroduceri. Însă principala întrebare rămâne: vor aduce ele într-adevăr mai mulți bani la buget, așa cum vrea guvernul?

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, spune că nu. Ziarul Financiar a centralizat şapte dintre cele mai importante modificări care vor fi aplicate de anul viitor, într-o perioadă în care antreprenorii, managerii, dar şi freelancerii îşi fac planurile de business pentru 2023.

Obligaţia de a angaja cel puţin o persoană pentru a menţine facilităţile aduse de statutul de microîntreprindere, creşterea salariului minim pe economie, scăderea plafonului pentru norma de venit în cazul persoanelor fizice autorizate, sunt doar o parte dintre aceste modificări.

Am discutat subiectul cu Mădălina Racovițan, Head of People Services, KPMG România.

„Dintre cele pe care le-ați enumerat mai devreme, cred că modificarea cu cel mai mare impact, dacă se va întâmpla, va fi probabil majorarea salariului minim – și asta din mai multe motive. Pe de o parte există încă un număr foarte mare de contracte de muncă în piață care au salariul minim pe economie, iar asta înseamnă că toate aceste salarii vor trebui majorate la noul nivel. Iar pe de altă parte sunt foarte multe tipuri de afaceri care se bazează pe acești lucrători – cred că sunt peste 1 milion – pe salariu minim.”, a declarat Mădălina Racovițan, Head of People Services, KPMG România.