Investitorii din real estate: Modificările fiscale pot duce la pierderi de 7 miliarde de lei

Sursă foto: Mediafax
  • AREI estimează că modificările fiscale propuse de guvern care vizează industria de dezvoltări imobiliare şi construcţii pot duce la pierderi de 7 miliarde lei.
  • AREI semnalează consecinţe în cascadă pentru întreg ecosistemul imobiliar.
  • Comunitatea AREI întruneşte cele mai importante companii cu proiecte de dezvoltare semnificative pe piaţa de real estate din România.

AREI estimează că modificările fiscale propuse de guvern care vizează industria de dezvoltări imobiliare şi construcţii pot duce la pierderi de 7 miliarde lei din veniturile generate anual la bugetul de stat, echivalând cu diminuarea volumului de afaceri cu 10-12%.

„Această scădere va accelera tendinţa de contractare a pieţei imobiliare autohtone, în condiţiile în care contribuţia industriei la PIB-ul României a scăzut deja de la 14,5% în 2020 la 13%, anul trecut, iar cererea şi oferta s-au diminuat substanţial în primul trimestru din 2023, cu minus 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2022”, spun reprezentanţii organizaţiei, citaţi de Ziarul Financiar.

În paralel, pe lângă impactul bugetar negativ pe care l-ar atrage aceste modificări, Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI) semnalează consecinţe în cascadă pentru întreg ecosistemul imobiliar din România şi efecte care se vor resimţi şi la nivelul populaţiei.

Comunitatea AREI întruneşte cele mai importante companii cu proiecte de dezvoltare semnificative pe piaţa de real estate din România, însumând investiţii în valoare de miliarde de euro.