Bursa de la Bucureşti creşte cu 0,7% marţi după-amiaza: Investitorii revin la cumpărare

  • Bursa de la Bucureşti creşte cu 0,7% marţi după-amiaza.
  • Investitorii revin la cumpărare după corecţiile de săptămâna trecută.
  • Marile companii din BET, aprecieri de 1% până la 3%.

Cu 0,7% se aprecia BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, în după-amiaza zilei de marţi, 22 august. Din toţi indicii pieţei de capital, doar BET-FI – unde sunt incluse societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea – înregistra pierderi, respectiv 0,2%.

În rest, creşterile erau cuprinse între 0,4% pentru BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal, şi 1% pe BET-NG, care include companiile din energie şi utilităţi, potrivit datelor BVB.

Din componenţa indicelui principal, cele mai mari aprecieri erau afişate de OMV Petrom (2,9%), BRD – Groupe Société Générale (2%), Electrica (1,8%), Transgaz (1,5%), Romgaz (1%) şi Digi Communications (0,9%). Singurele scăderi erau înregistrate de Conpet (-0,3%), MedLife (0,3%), TeraPlast (-0,7%) şi Banca Transilvania (0,8%).

Cea mai mare creştere înregistrată de BET de la listarea Hidroelectrica din 12 iulie

Luni, BET a urcat cu 1,38%, după ce pierduse 2,75% săptămâna trecută pe fondul declinurilor consumante de bursele dezvoltate din Vest, afectate de perspectivele de înrăutăţire a economiei chineze şi posibilităţii ca Rezerva Federală (banca centrală americană) să majoreze în continuare ratele dobânzilor. Dinamica din prima zi a săptămânii a reprezentant cea mai mare creştere înregistrată de BET de la listarea Hidroelectrica din 12 iulie.

Lichiditatea pe segmentul de acţiuni de la BVB – Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare – ajungea la jumătatea şedinţei la 22,2 milioane de lei, de la 55,9 milioane de lei luni.

În afara indicelui BET, cele mai mari creşteri erau afişate de companii precum Foraj Sonde Videle (2,2%), Biofarm (1,8%), Arobs (1,6%), Agroserv Măriuţa (1,6%) şi 2B Intelligent – Bento (1,2%). BET este pe plus cu 11% anul acesta. 

Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu 1,1% la ora publicării ştirii, la fel şi benchmark-ul german DAX. La Londra, FTSE 100 era pe plus cu 0,6%, iar CAC 40 urca la Paris cu 1,2%. În SUA, contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq înregistrau creşteri de 0,2% până la 0,5%.