BNR a redus puternic prognoza de inflaţie, la 7% la finele anului şi la 4,2% în 2024, a anunţat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

La precedentul Raport asupra inflaţiei, din decembrie 2022, instituţia prognoza o inflaţie de 11,2% pentru finele acestui an.

Guvernatorul BNR a remaract, în conferinţa de presă de miercuri, faptul că România şi-a îmbunătăţit poziţia în clasamentul UE al ratei inflaţiei, opt ţări plasându-se înaintea României.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

La reducerea tendinţelor inflaţioniste au contribuit reducerea preţurilor energiei, cotaţia pretrolului Brent şi aprecierea leului faţă de dolar, dar şi schemele de sprijin acordate de Guvern. Isărescu a evidenţiat şi consumul, care s-a înscris pe o tendinţă de scădere, alături de salariul mediu, dar şi creşterea investiţiilor, care a susţinut cererea agregată.

Guvernatorul BNR spune că este nevoie de o reducere treptată a deficitului de cont curent, ajuns în prezent la circa 10% din PIB, situaţie asemănătoare celei din perioada crizei financiare din 2007 – 2008. „Nevoile de finanţare au fost acoperite, dar trebuie mare atenţie pentru menţinerea unui anumit echilibru”, a sus Isărescu.

Politica monetară şi-a facut datoria, apreciază Isărescu, în condiţiile unui curs de schimb stabil şi al temperării activităţii de creditare. Şi în continuare BNR va menţine o „politică monetară adecvată”, a spus Isărescu, care nu a exclus o scădere a dobânzii de referinţă, în condiţiile în care rata inflaţiei s-ar apropia de nivelul ratei de politică monetară.