• SVB nu reușește să strângă capital iar autoritățile închid banca
  • Autoritățile americane anunță că depozitele vor fi returnate integral

Silicon Valley Bank era, până săptămâna trecută, banca preferată pentru sectorul de tehnologie. Și a 16-a cea mai mare bancă din SUA, cu active mai mari decât toate băncile românești la un loc: peste 200 miliarde de dolari.

Serviciile SVB au fost la mare căutare pe tot parcursul pandemiei de COVID-19. Șocul inițial generat de pandemie, la începutul lui 2020, a făcut loc rapid unei perioade extrem de bune pentru startup-uri și companiile de tehnologie consacrate.

De ce? Consumatorii cheltuiau mult pe gadgeturi și servicii digitale. Multe companii de tehnologie au folosit SVB pentru a deține numerarul pe care îl foloseau pentru plata salariilor și pentru alte cheltuieli destinate afacerilor. Asta a dus la un aflux de depozite. Iar SVB a investit o mare parte din depozite, așa cum fac băncile.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, mulți dintre clienții băncii au început să își folosească depozitele bancare. SVB nu a avut suficienți bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale. Asta a speriat investitorii și clienții.

Ce înseamnă falimentul SVB pentru ecosistemul de startup-uri tech? Am discutat subiectul cu Sergiu Neguț, cofondator FintechOS.