A cui e vina pentru colapsul SVB? A conduceriii băncii? Că nu a luat deciziile potrivite? A FED? Că n-a investigat la timp? A investitorilor? Toate întrebările au câte un răspuns.

Într-un material Financial Times, foști și actuali angajați au invocat munca de la distanță ca unul dintre motivele care au dus la colaps. Inclusiv directorii erau împrăștiați în lume. Unul în Hawaii, altul în New York. Banca se concentra pe un model de business ineficient. Împrumuta bani start-up-urilor neprofitabile. Trimitea antreprenorii și capitaliștii de risc în excursii la schi, jocuri de baseball și camere private la concerte.

Conducerea a devenit excesiv de concentrată pe politici sociale și s-a bazat excesiv pe opiniile unor consultanți pe care-i plătea foarte mult pentru a explora noi strategii, în loc să se concentreze pe expansiunea băncii.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Telefoanele, alt principal vinovat pentru prăbuşirea Silicon Valley Bank. Când clienţii au aflat că Silicon Valley Bank e în impas, au apăsat butonul de „retragere” de pe telefoanele mobile, spune macro-analistul Jim Bianco pe Twitter. Așa fost retrase 42 de miliarde de dolari într-o singură zi, fără ca mii de oameni să stea la coadă.

Iar FED? FED a reacționat foarte târziu, deși la SVB existau câteva red flags. A clasat cazul. Fostul CEO al SVB, Greg Becker a făcea parte din consiliului de administrație al Fed din San Francisco până când banca a dat faliment, arată Bloolmberg.

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

“Această întrebare o punem pe ambele maluri ale Atlanticului. Avem și o Bancă Centrală Europeană, și ea grăbită să-și arate mușchii cu creșterea de dobândă. Avem o Bancă Centrală a Elveției care oricum are o performanță cu cuvântul „contra” în față pentru anul trecut de ordinul câtorva sute, ating 120 de miliarde, nici nu știu în ce să le măsurăm, în CHR, loss-ul pe banca CNB, pe banca centrală.”, a povestit Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.