Anul 2022 a fost unul intens pentru piaţa muncii din România. Inflaţia, războiul de la graniţă şi necunoscutele legate de pandemia de COVID-19 au pus presiune atât pe angajaţi, cât şi pentru angajatori.

Recrutarea a fost un punct important pe agenda tuturor companiilor din România. Numărul angajaţilor din economia locală a ajuns la 5,08 milioane de persoane în luna octombrie a acestui an, cel mai mare număr de angajaţi din ultimii 23 de ani. Lupta pentru talente a fost mai acerbă anul acesta decât înainte de pandemie, având în vedere că acum modul de lucru remote permite com­pa­niilor străine să aibă acces la bazinul de candidaţi din România.

La nivel de salarii, angajatorii s-au străduit să ţină pasul cu inflaţia anul acesta. Per total, salariul mediu net pe economie a ajuns la peste 4.000 de lei net în luna octombrie 2022, ultima lună pentru care există date la Institutul Naţional de Statistică, în creştere cu circa 13% faţă de aceeaşi lună din anul 2021. Cu toate acestea, creşterea de la an la an a salariului mediu net pe economie a fost încă o dată înghiţită de rata anuală a inflaţiei, care a ajuns la 15,8% în luna octombrie, iar în noiembrie a crescut la 16,8%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Angajaţii şi angajatorii s-au pus de acord asupra modului de lucru anul acesta: viitorul muncii este hibrid. În unele industrii, precum IT-ul şi outsourcing-ul, companiile pot să le permită angajaţilor să lucreze 100% în regim hibrid. Adrian Baron, vicepreşedinte în cadrul Asociaţiei Business Service Leaders în România (ABSL), asociaţie reprezentativă pentru companiile din outsourcing, spune că 100% din companiile intervievate în raportul asociaţiei sale lucrează în model hibrid. Circa 73% dintre aceste companii au până la două zile în care angajaţii lor merg la birou. Mai mult, acest tip de lucru le permite companiilor din aceste sectoare să recruteze la nivel naţional, chiar şi internaţional, fără a se limita doar la oraşul în care este prezentă compania.

La polul opus, sondajul Korn Ferry despre piaţa muncii din România în 2022 arată că mai mult de jumătate dintre organizaţiile respondente (57%) au spus că aduc acum din nou angajaţii la birou, cel puţin cu jumătate de normă.

Angajatorii au venit cu noi tipuri de beneficii extrasalariale pentru a se putea lupta cu inflaţia şi, totodată, pentru a putea menţine sănătatea mintală a angajaţilor lor. Astfel, Manuel Fernandez Amezaga, CEO al Sodexo Benefits and Rewards Service România & Bulgaria, spunea în cadrul unei conferinţe ZF că vede cum companiile încearcă să folosească aceste beneficii suplimentare pentru a ajuta angajaţii, pe lângă creşterea salariului, astfel încât să nu crească salariul cu 15%, de exemplu, ci să adauge mai multe beneficii.

În plus, el spune că bugetele de beneficii extrasalariale vor creşte în 2023, mai ales că posibilităţile de a creşte salariile foarte mult nu prea există.

De asemenea, zona de wellbeing este adresată prin beneficii extrasalariale noi, unele care vin să îi satisfacă angajatului nevoile emoţionale, de siguranţă.