- 47% dintre respondenții ultimului sondaj Eurobarometru cred că situația economică este „bună” în Europa.
- Șase din 10 europeni sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE.
- Majoritatea europenilor își doresc o Europă mai puternică și mai independentă, înainte de alegerile europene.
Ultimul sondaj Eurobarometru, publicat astăzi, arată că aproape jumătate dintre europeni consideră că situația economică este una „bună”. Este cel mai ridicat nivel din 2019 încoace. Și cu două procente peste valoarea din toamna lui 2023. La polul opus, 41% dintre europeni cataloghează situația economică drept „proastă”, iar 12% sunt în categoria „nu știu/nu răspund”. La percepția de apartenență la Uniunea Europeană, un record. 74% se simt cetățeni europeni, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.
Advertisment
62% dintre cetățenii Europei sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, în ușoară creștere față de toamna anului trecut.
PIB-ul este în creștere cu 0,4% în T1/2024, față de aceeași perioadă a anului trecut. La nivelul anului 2023, creșterea PIB a fost de 0,4%, de la 3,4% în 2022.
Titlurile zilei
Inflația este în scădere și ajunge la 2,6% în martie, în zona euro. Este cel mai scăzut nivel din iulie 2021 încoace.
Dobânda de referință este fixată de BCE la 4,5% încă din septembrie anul trecut. Dar ar putea pivota la ședința de politică monetară din iunie, potrivit oficialilor băncii centrale. Până atunci, rămâne la cel mai ridicat nivel în mai bine de 20 de ani.
Cum văd europenii Uniunea, în afară de situația economică?
Peste trei sferturi dintre europeni (77 %) sprijină o politică de apărare și de securitate comună la nivelul țărilor UE. Șapte din zece cetățeni ai UE (71 %) sunt de acord că Uniunea trebuie să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare. Securitatea și apărarea reprezintă domeniul prioritar de acțiune pentru UE pe termen mediu, pentru 34% dintre ei.
În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aproape nouă din zece respondenți (87%) sunt de acord să ofere asistență umanitară celor afectați de război. 83% sunt de acord să primească în UE persoane care fug din calea războiului.
72 % din cetățenii UE sprijină sancțiunile economice împotriva guvernului rus și a întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia, iar 70 % sunt de acord să ofere sprijin financiar Ucrainei.