• 5.300 de persoane au devenit acţionari ai Fondului Proprietatea de la începutul anului.
  • Au apărut foarte mulţi investitori odată cu listarea Hidroelectrica. 
  • Dacă analizăm pe luni dinamica din 2023, se poate remarca o creştere accen­tuată în iulie, lună în care Hidroelectrica a intrat la tranzacţionare la BVB, iar Fondul a anunţat un dividend record pentru piaţa locală.

Un număr de 5.281 de persoane au intrat în acţionariatul Fondului Proprietatea (FP) în primele şase luni ale acestui an, respectiv 6.751 de persoane în perioada de un an încheiată la 3 august 2023, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din rapoartele lunare publicate de Fond la Bursa de Valori Bucureşti.

„Au apărut foarte mulţi investitori odată cu listarea Hidroelectrica. În ultima perioadă şi în continuare deschidem destul de multe conturi de tranzacţionare, între 15 şi 30 pe săptămână. Înainte deschideam 5-10 conturi. Urmează şi dividendul special, bani care se vor întoarce pe piaţă“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring.

Creștere după ce Hidroelectrica a intrat la tranzacţionare la BVB

Dacă analizăm pe luni dinamica din 2023, se poate remarca o creştere accen­tuată în iulie, lună în care Hidroelectrica a intrat la tranzacţionare la BVB, iar Fondul a anunţat un dividend record pentru piaţa locală, cu un randament de 79% la acel moment. Luna trecută 2.555 de persoane au ales să devină acţionari ai Fondului, în restul lunilor fiind cel mult 700 de noi investitori.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ministerul Finanţelor, care are o participaţie de aproape 6% la FP, a con­vocat ulterior acţionarii în data de 16 august pentru a solicita aprobarea unui dividend de peste 1,7 lei pe acţiune, adică un total de 9,3 mld. lei, comparativ cu 8,06 mld. lei propunerea anterioară a FP (aproape 1,5 lei pe acţiune).

Suma cerută de Finanţe este egală cu valoarea totală a banilor atraşi în IPO-ul Hidroelectrica, dar FP a plătit şi onorarii brokerilor care s-au ocupat de listare.

Ca urmare a listării Hidroelectrica, FP, care şi-a vândut integral pachetul la compania de stat în cel mai mare IPO de anul acesta din Europa, urmează să distribuie anul acesta, din 29 septembrie, dividende cu un randament care ajunge la un nivel record de peste 90% în funcţie de preţul actual de la bursă.

Acționari FP

În total, de la finalul anului 2020 încoace, FP are cu 14.638 de acţionari mai mult, ajungând la un total de 21.866 de persoane. Creşterea din ultimii patru ani a fost constantă, cu 4.024 de investitori noi între 2020 şi 2021, 5.333 de investitori între 2021 şi 2022, respectiv 5.281 în primele şapte luni din 2023.

Acţiunile FP se tranzacţionează în scădere cu 5,9% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 1,27 mld. lei, respectiv în scădere cu 1,5% în ultimele 12 luni, pe tranzacţii de aproape 2 mld. lei, iar emitentul este evaluat de investitori la aproape 12 mld. lei, arată datele BVB.