• Congresul vrea să ceară ByteDance să vândă Tiktok, sau interzice platformă în SUA.
  • Sunt îngrijorați de securitatea datelor și influența din China.
  • Biden spune că va semna legea, dacă trece de ambele camere ale Congresului.

TikTok ajunge la Senatul SUA. Camera Reprezentanților aprobă un proiect care ar scoate gigantul din țară. Nu mai vor să lase datele pe mâna chinezilor.

Nu sunt singurii care iau în calcul manipularea datelor din partea chinezilor. Comisia Europeană interzice personalului să folosească aplicația TikTok.

Americanii mușcă din ByteDance, compania care deține platforma. Dacă Senatul trece legea, gigantul ar fi obligat să vândă platforma. În caz contrar, va fi interzisă pe teritoriul SUA.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cea mai mare frică a lor? Manipularea politică în alegerile de anul acesta.

Fun fact: Jeff Yass, cel mai mare donator în alegerile din 2024 deține o participație de 15 miliarde de dolari în ByteDance.

Controversa TikTok nu e nouă

În august 2020, Donald Trump a semnat un ordin executiv menit să interzică companiilor americane să se angajeze în afaceri cu ByteDance.
După o luptă lungă între administrația Trump și ByteDance, ordinul a fost anulat de președintele Joe Biden.
În prezent, Trump spune că posibila interzicere a TikTok ar putea aduce o putere și mai mare pentru Meta.
Trump consideră Facebook un „dușman al poporului”.

În 2022, parlamentarii au mai încercat interzicerea prin „Legea despre amenințarea națională privind supravegherea internetului”.
Christopher Wray, directorul FBI și Avril Haines, directorul de informații naționale, au semnalat îngrijorări în ultimul an, legat de TikTok.

În urmă cu câteva zile, Biden susținea un proiect de lege bipartizan similar, care a votat în unanimitate interzicerea TikTok. Președintele pormite că, dacă ambele Camere votează, el semnează.