În fruntea topului datornicilor la stat se află o companie de stat cu o datorie de aproape 1.7 miliarde de lei

Cine sunt cei mai mari datornici la stat în al doilea sfert din 2022? Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de peste 9 miliarde de lei, echivalentul a 7% din PIB, deși încasările ANAF au urcat cu 23% în = primul semestru din an.

O analiză realizată de Termene.ro arată că cei mai mari datornici la stat însumează datorii de peste 11.7 miliarde de lei. În fruntea topului datornicilor se află o companie de stat – Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR – Marfă SA, cu o datorie de aproape 1.7 miliarde de lei.

Am discutat subiectul cu Adrian Dragomir, co-fondatorul agregatorului de informații financiare Termene.ro.

„Topul arată la fel cum arăta și acum 3 luni de zile și, din păcate, la fel cum arăta și acum un an. Totalitatea datoriilor, de fapt, a scăzut un pic, adică valoarea datoriilor pe care companiile le au către statul român în acest ultim quarter. Datele sunt cele de la sfârșitul lunii iunie, așa cum le declară ANAF. Ce vreau să spun este că aceste companii, sunt undeva la 30.000 de companii care raportează aceste datorii din 3 în 3 luni de zile, sunt cam aceleași. De 6-7 ani de zile nu s-a schimbat mare lucru.”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondatorul agregatorului de informații financiare Termene.ro.