Un judecător federal a condamnat-o vineri pe fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, la 11 ani şi trei luni de închisoare pentru fraudarea investitorilor în afacerea sa de testare a sângelui, care a fost evaluată la 9 miliarde de dolari şi care acum nu mai există, potrivit Reuters.

În San Jose, California, judecătorul districtual Edward Davila a condamnat-o pe Holmes, în vârstă de 38 de ani, pentru trei capete de acuzare de fraudă cu investitori şi un cap de acuzare de conspiraţie, după ce un juriu a condamnat-o în ianuarie anul trecut, în urma unui proces care s-a întins pe durata a trei luni. Acuzarea recomandase o pedeapsă de 15 ani de închisoare, în timp ce apărarea îl îndemnase pe judecător să nu impună nicio pedeapsă cu închisoarea.

Holmes, îmbrăcată cu o bluză închisă la culoare şi o fustă neagră, şi-a îmbrăţişat părinţii şi partenerul de viaţă după pronunţarea sentinţei.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În timpul audierii pentru pronunţarea sentinţei, Holmes a plâns în timp ce a declarat că a fost „devastată” de eşecurile sale în business şi că ar fi făcut multe lucruri diferit dacă ar fi avut ocazia.

„Am simţit o ruşine profundă pentru ceea ce au păţit oamenii pentru că am dat greş”, a spus Holmes.

Înainte de a pronunţa sentinţa, Davila a calificat cazul drept „tulburător din multe puncte de vedere”, întrebându-se ce a motivat-o pe Holmes, o antreprenoare „strălucită”, să îşi denatureze compania în faţa investitorilor.

„Acesta este un caz de fraudă în care o întreprindere interesantă a mers înainte cu mari aşteptări, doar pentru a fi distrusă de neadevăruri, declaraţii false, orgoliu pur şi simplu şi minciuni”, a spus judecătorul.

Davila a stabilit o dată de predare în aprilie pentru Holmes.

Se aşteaptă ca avocaţii ei să ceară judecătorului să îi permită să rămână în libertate pe cauţiune pe durata apelului planificat. Aceştia sunt aşteptaţi să facă apel la deciziile judecătorului de a menţine condamnarea lui Holmes de către juriu, precum şi sentinţa acesteia la Curtea de Apel a 9-a din San Francisco.

Procurorul general adjunct al SUA, Jeff Schenk, i-a spus lui Davila în timpul audierii că o sentinţă de 15 ani ar însemna „a face o declaraţie că scopul nu justifică mijloacele”.

Avocatul lui Holmes, Kevin Downey, a cerut închisoare la domiciliu, spunând că clemenţa este justificată deoarece, spre deosebire de cineva care a comis o „mare crimă”, ea nu a fost motivată de lăcomie.

Biroul federal de probaţiune recomandase o pedeapsă de 9 ani de închisoare, potrivit documentelor judiciare.

Procurorul federal Stephanie Hinds a declarat că sentinţa pentru Holmes „reflectă îndrăzneala fraudei sale masive şi daunele uluitoare pe care le-a provocat”. Downey a refuzat să comenteze în timp ce părăsea tribunalul.

Procurorii au declarat în timpul procesului că Holmes a prezentat în mod eronat tehnologia şi finanţele Theranos, inclusiv susţinând că aparatul său miniaturizat de testare a sângelui era capabil să efectueze o serie de teste din câteva picături de sânge. Compania s-a bazat în secret pe aparate convenţionale de la alte companii pentru a efectua testele pacienţilor, au declarat procurorii.

Holmes a depus mărturie în apărarea sa, spunând că a crezut că declaraţiile sale au fost corecte la momentul respectiv.

Ea a fost condamnată pentru patru capete de acuzare, dar a fost achitată pentru alte patru capete de acuzare în care se susţine că a fraudat pacienţii care au plătit pentru testele Theranos.

Theranos Inc. a promis să revoluţioneze modul în care pacienţii primesc diagnosticele prin înlocuirea laboratoarelor tradiţionale cu aparate mici, preconizate pentru a fi utilizate în case, farmacii şi chiar pe câmpul de luptă.

Forbes a numit-o pe Holmes cea mai tânără femeie miliardară autohtonă din lume în 2014, când avea 30 de ani, iar participaţia sa la Theranos valora 4,5 miliarde de dolari. Theranos s-a prăbuşit după ce o serie de articole din Wall Street Journal din 2015 au pus sub semnul întrebării tehnologia sa.

Actriţa Amanda Seyfried a câştigat în septembrie un premiu Emmy pentru interpretarea lui Holmes în serialul limitat „The Dropout”.

Înainte de a o condamna pe Holmes, Davila a întrebat dacă vreuna dintre victimele sale se afla în sala de judecată.

Alex Shultz, al cărui fiu, Tyler Shultz, a lucrat la Theranos şi al cărui tată, fostul secretar de stat american George Shultz, a investit în companie, i-a povestit judecătorului cum un membru al familiei a auzit-o odată pe Holmes descriind tehnologia ei presupus revoluţionară.

„Care este piedica?”, a întrebat-o membrul familiei pe Holmes, potrivit lui Shultz.

“Nu există nicio piedică”, a răspuns Holmes.