- BBVA încearcă o preluare ostilă a Banco Sabadell, după oferta eșuată de 12 mld.$.
- Președintele BBVA, Carlos Torres, are o idee fixă, scrie Financial Times.
- Guvernul spaniol se opune unei preluări ostile, care ar putea zdruncina sistemul financiar.
BBVA merge mai departe cu oferta de 12 mld.$ pentru Banco Sabadell. O prezintă direct acționarilor băncii. Adică urmărește o preluare ostilă, după ce board-ul Sabadell a respins oferta inițială. Cine e artizanul mișcării? Carlos Torres, președintele BBVA. Un om cu o idee fixă, potrivit FT. Încearcă preluarea rivalului din 2020, când se lovea tot de un refuz.
Advertisment
Noul episod al disputei pare că pleacă de la o scrisoare. Pierdută. Un mail, de fapt. Duminica trecută, Torres îi scria omologului de la Sabadell, Josep Oliu. Este șansa noastră de a forma una dintre cele mai mari bănci din Europa, spunea el. Dar mai avea o completare: „BBVA nu mai are loc pentru a se dezvolta economic. Am folosit deja toate spațiile existente”.
A doua zi, Sabadell respingea oferta. Iar miercuri publica mail-ul. O acțiune ofensatoare? Pentru Torres, pare că ar fi fost. Șeful BBVA încalcă tradiția europeană, lipsită în general de preluări ostile, și acționează.
Titlurile zilei
Guvernul spaniol reacționează rapid. Fuziunea a două dintre cele mai mari bănci din Spania ar putea afecta angajații, clienții și stabilitatea financiară. Ultima acțiune ostilă de preluare din Spania se întâmpla în anii ’80. Atunci, Banco de Bilbao, precursorul BBVA, încerca fără succes să preia Banesto.
De ce vrea BBVA să preia cu orice preț Banco Sabadell?
Lorenzo Bernaldo de Quirós, președintele firmei de consultanță Freemarket, pune totul pe seama ambiției lui Torres. „Încearcă să scape de ridicolul situației, în contextul mail-ului publicat. Se simte încolțit”.
„A sărit în piscină. Să vedem acum câtă apă e acolo”, spune un fost executiv al BBVA.
Torres conduce BBVA de șase ani și este în companie de 16. Nu era presat de situație să încheie tranzacția. L-a abordat pe Oliu la jumătatea lunii trecute, iar niște zvonuri din presă l-au forțat să înainteze o propunere oficială mai devreme decât era planificat. Oferta evalua Sabadell la un preț/acțiune cu 30 de cenți peste valoarea de piață.
După anunț, acțiunea BBVA se deprecia cu 10%. Pierdere care se accentua după încercarea de preluare ostilă. Acum e cu 11% sub prețul de dinainte de a începe toată povestea, pentru o capitalizare de 54 mld.€.
Torres recunoaște, pentru FT, că ar fi putut să renunțe, după oferta inițială. „Era calea cea mai ușoară, dar nu sunt plătit pentru a alege ruta confortabilă. Rolul meu este să aduc câștig acționarilor.”
Profitul global al BBVA era în creștere cu 26% anul trecut, până la 8 mld.€. Datele fundamentale sunt foarte bune, spune Francisco Riquel, analist la Alantra Equities.