- ZF Capital Market Summit, unul dintre cele mai mari evenimente ale pieţei de capital din România, ajunge la a 3-a ediție.
- Administratori de fonduri, companii, investitori şi bănci de investiţii dezbat cum se poate dezvolta mai departe bursa şi piaţa de capital.
- Sunt prezenți la CAPITAL MARKET SUMMIT reprezentanţi ai ASF, Ministerului Finanţelor Publice, Trezoreriei Statului, Guvern și Bursei de Valori Bucureşti.
Astăzi ASF, MFP, BVB, dar şi brokeri, analişti, bănci de investiţii şi investitori străini se întâlnesc la ZF Capital Market Summit 2024.
Advertisment
Potrivit ZF, sunt cel puţin 15 companii care vorbesc despre intenţia de a-şi lista business-urile la BVB. Companiile vizează o ofertă publică iniţială sau un plasament privat de acţiuni, dar sunt aşteptate şi o serie de emisiuni de obligaţiuni corporative.
Cu ce noutăți vin invitații evenimentului?
Programul de titluri de stat Fidelis va fi organizat anul acesta de 5 ori. Cererea este foarte mare, declară Ştefan Nanu, Director General, Trezorerie, la conferinta ZF Capital Market Summit 2024. Ștefan Nanu așteaptă de la zona de retail 20-25 miliarde lei în 2024, fată de 21 miliarde lei în 2023.
Titlurile zilei
Contrapartea Centrală ar putea deveni operaţională în a doua parte a anului 2024. Atunci apar primele instrumente de tip futures, explică Adrian Tănase, directorul general BVB, la același eveniment.
Radu Hanga, Preşedinte BVB, susține că o piată dominată de investitori institutionali va fi o piată cu multă lichiditate. Fundamental pentru România este stabilitatea politicilor macro, a fiscalitătii.
Alți invitați care vorbesc la eveniment sunt Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, Alina Popa, CFO OMV PETROM și Voicu Oprean, CEO AROBS Transilvania Software.
România are nevoie de mai multe investiții locale
România este la un nivel scăzut la penetrarea instrumentelor de investitii în portofoliul românilor comparativ cu alte tări, declară Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management în cadrul conferintei ZF Capital Market Summit 2024. Mihai Purcărea adaugă că e nevoie de mai multi investitori la bursă, dar nu doar din România. Suntem printre putinele tări europene în care un investitor străin de retail nu poate investi.
Cum convingem românii să investească la bursa?
România are 3,8 milioane de locuitori care ar putea investi la bursă. Acestora li se adaugă românii plecati in străinătate care vor să revină şi să aibă o situatie financiară mai bună. Problema este cum ajungem la aceşti oameni, cum îi facem să investească, spune Horia Gustă, Preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri.
Numărul de listări scade semnificativ ca urmare a creșterii dobânzilor
Numărul de IPO-uri are de suferit atât la nivel intern cât şi internaţional, din cauza creşterii dobânzilor, declară Gabriel Aldea, Head of Brokerage, Investimental, în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.