• Indicele BET de la BVB trece pentru prima dată de pragul de 16.100 de puncte.
  • BET se aprecia cu 0,75% la finalul ședinței de tranzacționare de luni.
  • În creștere Romgaz sau Hidroelectrica. Cu minus: FP, TTS sau TeraPlast.

Indicele de referinţă BET al Bursei de la Bucureşti se aprecia luni cu 0,75%, până la 16.129 de puncte. Este pentru prima dată când depășește 16.100 de puncte, potrivit datelor agregate de ZF. Lichiditatea totală: 1,92 mld. lei, inclusiv cele cinci tranşe ale celei mai recente emisiuni de titluri de stat Fidelis a MFP, în valoare cumulată de 1,79 mld. lei. Dar și tranzacția de 51 mil. lei prin care Infinity Capital Investments vinde participaţia la Univers Rm. Vâlcea.

Cu excepția celor două operațiuni, rulajul a fost de 80,5 mil. lei, peste media de tranzacţionare a acestui an. Cele mai lichide acţiuni: Banca Transilvania (16 mil. lei), Hidroelectrica (14,6 mil. lei) şi Romgaz (12 mil. lei).

Ce determină dinamica BET

Avansul indicelui principal este determinat de evoluția Romgaz, cu 2,7% pe plus, Hidroelectrica (+2%), Digi Communications (+1,2%) și Electrica, cu 1%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

La capitolul scăderi:  Fondul Proprietatea (minus 1,4%), Transport Trade Services şi Transelectrica (minus 1%) şi TeraPlast (minus 0,85%).

Toți indicii de la BVB închid pe plus ședința de luni, cu excepția BET-FI, care e cu 0,41% în teritoriu negativ.

Cum se mișcă bursa locală

De la începutul anului, BET are un avas de 5%. Raportat la ultimele 12 luni, este în creștere cu 30%.

Pentru comparație, principalele burse europene se apreciază în același ritm, în cazul indicelui de la Frankfurt sau Paris. Indicele londonez FTSE 100 are un minus de 1% în 2024.

Peste Ocean, principalii indici de pe Wall Street înregistrează evoluții ușor superioare. S&P 500 se apreciază cu peste 8% de la începutul anului, Nasdaq Composite are +10%. Ușor mai jos e Dow Jones, cu un avans de 4%.