„Când eram copil, noțiunea de război între Rusia și Ucraina era de neconceput. Nu că războiul și pierderea de vieți nevinovate sunt întotdeuna greșite, ci pentru că, pentru mine, ucrainenii și rușii sunt rude”. O spune Nikolay Storonsky, CEO-ul și fondatorul Revolut, născut în Rusia, într-o scrisoare în care își arată sprijinul pentru cetățenii din Ucraina, țara în care s-a născut tatăl său.

Dar hai să aruncăm o privire și la noi în țară. Aici, unde mesajul business-urilor locale, pe scurt, este: „Fii calm și ajută cum poți!” În ultimele zile, mediul de afaceri din România a dat dovadă de empatie și a trecut la fapte concrete. Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro, de exemplu, i-a mobilizat pe toți cei 80 de angajați ai săi și fac împreună voluntariat.

“Ne-am implicat cu toată compania. Am suspendat procese de vânzări, marketing și ce mai făceam noi și cei aproape 80 de oameni pe care îi avem au început să sune. Sunăm companiile din România, atragem, strângem donații, produse, medicamente, bani. Suntem în parteneriat cu asociația Zi de bine. Pregătim un tir care să treacă dincolo de vamă.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Suntem în legătură cu o comunitate antreprenorială din Cernăuți. În momentul de față nevoia principală pe care o auzim dincolo de graniță este de medicamente. Vă spun sincer, nu se mai gândește nimeni la business în partea cealaltă. Acum nu mai e despre business, despre afaceri. Acum este, efectiv, despre supraviețuire.

Mesajul meu rămâne în continuare: Guys, nu bifați o listă. Faptul că am ajutat astăzi… Ajută! Bineînțeles că ajută, dar trebuie să facem un commitment, să ne asumăm un ajutor pe termen… până când se termină, atât cât putem, bineînțeles.”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.

De asemenea, Studioul de gaming Amber din România, cu afaceri de 130 de milioane de lei în 2021, i-a ajutat pe cei 20 de angajați pe care îi are Ucraina să se relocheze la noi în țară împreună cu familiile lor.

“Ucraina a fost încă un punct mai aproape de noi unde am găsit un talent absolut deosebit și niște oameni fantastici, mai ales pe partea de programare și de artă. Planurile noastre până la finalul anului erau să ajungem la cel puțin 60 de oameni. Avem o parte din echipă care nici să vrem să-i aducem și nu avem cum pentru că sunt bărbați. Toate doamnele și domnișoarele care lucrează alături de noi sunt deja pe teritoriul României și vin înspre București. O parte din familiile lor, la fel.

Avem o rețea de voluntari care sunt disponibili să meargă la vamă, să îi preia de acolo, să le ofere cazare. Am luat camere de hotel în primă fază. E un efort logistic absolut fantastic. Se simte un adevărat sentiment de camaraderie.”, a povestit Tudor Postolache, Head of Global Operations, Amber.

Și Florin Godean, country manager la Adecco România, furnizor de servicii de resurse umane și președintele Camerei de Comerț Elveția-România se implică pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni. În special prin intermediul marilor organizații.

“Da, facem lucrul acesta, însă îl facem prin parteneriatele pe care le avem fie la nivel global, fie la nivel național cu instituții, așa cum sunt Organizația Mondială pentru Imigrație sau Crucea Roșie sau UNICEF. Am organizat un webinar împreună cu domnul Micrea Mocanu de la Organizația Mondială pentru Imigrație din România. Astfel încât toți membrii Camerei de Comerț să poată să înțeleagă mai bine ce pot să facă, cu ce pot ajuta, care sunt acele instituții care pot veni în sprijinul oamenilor.

Împărtășesc durerea majorității și anume faptul că această situație putea să se rezolve pe cale diplomatică. Sunt îngrijorat de soarta oamenilor care sunt de acolo.”, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco România