• Bill și Melinda Gates au 86% din portofoliul de 39 mld. $ în cinci acțiuni.
  • Fundației Bill & Melinda Gates deține acțiuni Microsoft, Berkshire Hathaway, Canadian National Railway Company, Waste Management, și Caterpillar.
  • Bill Gates este pe locul opt în topul miliardarilor lumii, realizat de Forbes.

Bill Gates e pe locul opt în topul miliardarilor lumii, potrivit Forbes. Mare parte din avere vine de la Microsoft. Dar, din 2008 încoace, a început să se retragă treptat din compania pe care a fontad-o și se concentrează pe organizațiea sa caritabilă, Fundația Bill & Melinda Gates.

Fundația deține un portofoliu de acțiuni evaluat la aproximativ 39 miliarde de dolari, bani care sunt folosiți pentru susținerea eforturilor caritabile, potrivit The Motley Foul.

Cum e împărțit portofoliul de 39 de miliarde de dolari

Mare parte din portofoliului Fundației Bill & Melinda Gates este investită în doar cinci acțiuni: Microsoft, Berkshire Hathaway, Canadian National Railway Company, Waste Management, și Caterpillar.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Aceste cinci poziții reprezintă 86% din totalul deținerilor fundației, un focus puternic pe anumite acțiuni, pe care nu-l întâlnești de obicei într-un portofoliu bine diversificat. Concentrarea este și mai mare decât pare la prima vedere: acțiunile Microsoft și Berkshire Hathaway reprezintă 52% din valoarea totală.

Patru din aceste cinci acțiuni plătesc dividende, cu Berkshire Hathaway ca excepție.

Este un model potrivit pentru investitori?

Aceste dețineri nu reprezintă neapărat alegerile managerilor de portofoliu ai Fundației Bill & Melinda Gates. Bill Gates a donat acțiuni Microsoft, Warren Buffett a donat acțiuni Berkshire Hathaway. De aceea, aceste două acțiuni reprezintă o parte atât de mare din dețineri.

Pentru majoritatea investitorilor, este mult mai bine să diversifice un portofoliu în cel puțin 25 de acțiuni. O astfel de diversificare protejează investitorii de riscul excesiv asociat cu o singură acțiune.

Pe de altă parte, portofoliul Fundației Bill & Melinda Gates nu este un model potrivit pentru majoritatea investitorilor, deoarece ar putea fi excesiv de conservator.

Majoritatea acestor cinci acțiuni sunt companii blue-chip de încredere. Nu este nimic în neregulă cu asta, dar pentru investitorii pe termen lung, este bine să aloci și o parte semnificativă din portofoliu către oportunități de creștere mai ridicate.

Concluzii

Pentru o organizație non-profit precum Fundația Bill & Melinda Gates, conservarea capitalului este crucială. Când te uiți la randamentele pe zece ani ale acestor cinci acțiuni, rar au avut valori negative.

Acest lucru este valabil și pentru multe dintre acțiunile blue-chip care plătesc dividende. Nu toate depășesc S&P 500, dar puține ajung în teritoriul negativ.

Waste Management este un bun exemplu de acțiune care poate fi fundamentală pentru un portofoliu. Compania se ocupă de deșeurile din SUA și are un avantaj competitiv real. De exemplu, până la sfârșitul anului 2022, deținea sau opera 259 de gropi de gunoi. Dacă vorbim de autorizațiile locale pentru gropile de gunoi și proximitatea lor față de locurile de colectare a gunoiului, este dificil pentru orice concurent să reproducă afacerea Waste Management.

Situația Fundației Bill & Melinda Gates reamintește cât de importantă este o companie solidă precum Waste Management într-un portofoliu. Investitorii în căutare de creștere nu ar vrea să concentreze prea mult din deținerile lor în acest tip de companie, dar blue-chip-urile de încredere cu un istoric de randamente pozitive pe termen lung sunt de luat considerare.