• 47 de milioane de americani și-au dat demisia în 2021
  • Rata demisiei era în creștere cu 3,7% în ianuarie 2022
  • Majoritatea americanilor vor un program mai flexibil, spune Microsoft

Marea Demisionare se intensifică în Statele Unite. Numărul angajaților care vor să renunțe la job-ul lor este mai mare decât în 2021, când 47 de milioane de americani au decis să-și dea demisia. Rata demisiilor era în creștere cu aproape 4% la începutul anului.

Motivul? Majoritatea, în special cei tineri, vor să aibă un job flexibil. Angajații nu mai sunt cei de acum doi ani, dinaintea pandemiei, arată un studiu realizat de Microsoft. Perspectiva asupra muncii s-a schimbat semnificativ după martie 2020, iar flexibilitatea la locul de muncă a devenit atât de importantă pentru angajații americani, încât sunt dispuși să renunțe la job-ul actual pentru a o obține.

Cum ar trebui să se comporte angajatorii? Microsoft are și soluția de win-win.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Soluția este să compilăm toate datele cercetării pe care am realizat-o și să demarăm analiza calității muncii. Cel mai practic lucru pe care îl poți face este să încurajezi managerii să comunice cu angajații, să încheie înțelegeri individuale și de grup.

Cu alte cuvinte, să-i întrebe: “Care este ideea ta de flexibilitate? Ce înseamnă pentru tine și cum putem câștiga împreună din asta?”. La Microsoft am făcut asta și am descoperit că mai mult de 95% dintre angajații care au fost implicați în astfel de discuții au ajuns la o înțelegere care chiar a funcționat foarte bine pentru ei. Avem date care arată că este o soluție viabilă, trebuie doar s-o aplici.”, a declarat Jared Spataro, vicepreședinte Corporate Microsoft.

Fenomentul a ajuns și în Europa, la o scară mai mică. Angajatorii caută soluții și încearcă să ofere beneficii suplimentare. Belgienii oferă asigurări de viață, olandezii scurtează zilele de lucru, nemții suplimentează zilele de concediu.

La noi, 52% dintre angajați se așteaptă la o creștere salarială în 2022. Ce beneficii vor angajații români? Cei mai mulți spun: bonusuri de performanță, programe de dezvoltare personală, asigurare privată sau abonamente la clinici medicale private. Sunt datele unui studiu Bestjobs. 27% vor să aibă posibilitatea de a-și alege de unde să lucreze. 90% sunt încântați de munca hibrid.

Ajunge marea demisionare și la noi? Am discutat despre acest lucru cu Adrian Negrescu, consultant fiscal.

“Eu cred că, în primul rând, contează banii în perioada asta pentru că, la cum cresc prețurile mai ceva decât cotele apelor Dunării, cred că banii sunt importanți. Și cred că cei mai mulți dintre angajați, și nu numai angajați, cam toată lumea își dorește să aibă mai mulți bani la dispoziție. Deci, cred că în primul rând contează banii, mai ales în România, unde nivelul de salarizare este unul foarte redus raportat la ceea ce se întâmplă, de pildă, în Statele Unite.

Și, într-adevăr, contează foarte, foarte mult flexibilitatea de a lucra de unde îți dorești – în anumite sectoare, pentru că nu peste tot poți face acest lucru. Dacă ești angajat la o firmă care produce produse, nu ai cum să pleci de la serviciu și să lucrezi de acasă, pentru că lucrezi într-o fabrică unde trebuie să produci niște lucruri concrete. Deci nu e cam pentru toată lumea.

Legat de dorința și de oportunitatea de a-ți da demisia, nu cred că ne comparăm cu americanii din punctul acesta de vedere pentru că noi nu avem industrie ca în Statele Unite. Noi nu avem un sistem economic atât de solid încât, dacă astăzi vrei să renunți la un job, a doua zi să te duci și să-ți găsești la o altă companie la fel de solidă ca cea în care lucrezi în momentul de față.

Noi în economia românească avem 90% micro-întreprinderi, sunt vreo câteva zeci de multinaționale la care, dacă prinzi un loc de muncă, ții cu dinții de el pentru că e un loc de muncă sigur care îți aduce un venit mai bun. Dacă îți dai demisia de acolo, singura ta șansă e ori să lucrezi la stat pe un salariu bun, dar e greu să intri acolo pentru că trebuie să ai pile, cunoștințe și relații, ori să te duci la o firmă mai mică.”, a povestit Adrian Negrescu, consultant fiscal.