Piaţa locală a muncii se transformă şi deja au apărut noi joburi care în viitor vor fi foarte populare, susţin specialiştii. Alte joburi vor dispărea sau se vor modifica fundamental în următorii ani.

O analiză realizată de compania de soluţii de resurse umane K2S – Key 2 Success a arătat câteva din transformările prin care va trece piaţa muncii din România în următorii cinci ani,

Astfel, unele joburi repetitive de azi vor fi înlocuite cu roluri de Specialişti A.I. (Inteligenţă Artificială), Analişti Big Data, Specialişti în Digital Transformation sau chiar Directori coordonatori ai Sănătăţii şi Stării de Bine a Angajaţilor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Unele dintre cele mai căutate roluri în viitorul apropiat vor fi cele de „Chief Sanity Officer” (Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizaţiei), „Digital Resource Conductor” (Coordonator al Resurselor Digitale), „Director of Storytelling” (Director Comunicare Modernă”), „Human AI Ambassador” (Promotor al Programelor de Inteligenţă Artificială la nivelul organizaţiei), Director Employee/Stakeholder Experience (Responsabil cu experienţa angajaţilor/partenerilor), iar la niveluri ierahice diferite de „specialist A.I.” (inteligenţă artificială), „analist Big Data”, „specialist în Digital Transformation”, sau „specialist în Inovaţie” şi „E-Commerce”.

În acelaşi timp, joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” şi orice altă poziţie ce poate fi relativ uşor înlocuită de inteligenţa artificială vor fi din ce în ce mai puţine în următorii 4-5 ani, relevă analiza.

Peste 25% dintre joburile de azi vor fi realizate în mare parte de către roboţi până în 2025. Procentul va ajunge aproape de 55% până în 2035, este concluzia studiului.