• Italia dublează impozitul anual pe veniturile din afara țării, de la 100.000 la 200.000 de euro, pentru străinii cu bani.
  • Guvernul speră să crească veniturile fiscale și să reducă deficitul bugetar uriaș.
  • Italia a devenit populară pentru super-bogați datorită stimulentelor fiscale din 2016.

Mutați-vă în Italia , au spus ei. E țara pasiunii, artei și a frumuseții.

Italia decide dublarea taxelor pe veniturile din străinătate ale străinilor cu bani. Aceștia au venit în țară ca să scape de taxele mari de acasă, scrie Financial Times.

Cabinetul premierului Giorgia Meloni a aprobat miercuri dublarea impozitului anual pe veniturile realizate în afara țării. Impozitul a crescut de la 100.000 la 200.000 de euro.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Guvernul speră că această măsură va contribui la creșterea veniturilor fiscale. De asemenea, măsura ar trebui să reducă deficitul bugetar uriaș. Scopul este să calmeze Bruxelles-ul cu privire la finanțele publice ale Italiei.

Decizia vine în contextul în care Roma se luptă să facă față deficitului bugetar. Acesta a atins 7,4% din PIB anul trecut, mult peste pragul maxim admis de 3% din PIB.

UE estimează că deficitul bugetar al Italiei pentru 2024 va fi de 4,4% din PIB. Aceasta este în continuare mult peste limită. Din această cauză, Bruxelles-ul a demarat în iulie procedurile excesive. Acestea impun Romei să prezinte un plan de ajustare fiscală pe termen mediu până la sfârșitul lunii septembrie.

Ministrul de finanțe Giancarlo Giorgetti nu a precizat imediat ce venituri suplimentare se așteaptă să genereze majorarea taxei.

În ultimii câțiva ani, Italia a devenit o nouă destinație populară pentru super-bogați. De obicei, Italia era considerată o țară cu taxe mari. Popularitatea a crescut datorită stimulentelor fiscale generoase inițiate în 2016. Aceasta a fost o încercare de a inversa exodul de creiere pe termen lung din țară.