• În T3 al anului trecut, 60% din cheltuielile majorității europenilor s-au îndreptat spre cazare și mesele din vacanță.
  • Spania este a doua țară din lume, în privința numărului de vizite internaționale.
  • România, Serbia și Croația înregistrează creșteri de aproximativ 8% pentru vacanțele din acest an.

Într-un an marcat de evoluția inflației, politica, inteligența artificială și ratele ridicate ale dobânzilor. Scăderea puterii de cumpărare obligă oamenii să fie și mai atenți la cheltuielile din următoarele luni. Acest lucru influențează, în mod inevitabil, și alegerea destinațiilor de vacanță și bugetul alocat. Conform analiștilor XTB, companie de tranzacționare pe bursele internaționale. În cel de-al treilea trimestru al anului trecut (iulie, august și septembrie), 60% din cheltuielile majorității europenilor s-au îndreptat spre cazare și mesele din vacanță, în timp ce 18% au fost alocați pentru mijlocul de transport în comun. De asemenea, 4% din bugetul alocat a mers către alte tipuri de activități de timp liber, conform sondajului ETR/FAMILITUR.

Câte din țările europene preferate de români sunt în topul scumpirilor la cazare, transport și mâncare?

Spania este a doua țară din lume în ceea ce privește numărul de vizite internaționale, aici se includ și românii. Principalele atracții turistice includ cultura, mâncarea, plajele și peisajele. În Madrid și în regiunile Galicia și Murcia se resimte cea mai mare creștere a prețurilor în acest sezon. Au o majorare de 4,28% în capitala Spaniei, urmată de Galicia și regiunea Valencia. În La Rioja, împreună cu Madrid, activitățile turistice au înregistrat cea mai semnificativă creștere a costurilor, în timp ce în Murcia și Catalonia (cu Barcelona ca capitală) creșterea prețurilor la transport este evidentă, potrivit analiștilor XTB. În ciuda acestor atracții, spaniolii preferă alte destinații. Potrivit platformei GuruWalk, Italia ocupă primul loc în preferințele lor ca destinație internațională, urmată de Regatul Unit, Japonia, Portugalia, Franța și Croația pentru această vară.

Japonia ar putea fi mai accesibilă decât credeam inițial

Recent, OCU din Spania, un organism de informare și recomandare pentru consumatori, a desemnat Japonia drept destinația sa favorită pentru această vară. Devalorizarea yenului japonez în ultimele douăsprezece luni a redus costurile vizitei în Japonia cu 11% și o fac cea mai accesibilă decât în 2023.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În Europa, vacanțele s-au scumpit cu o medie de 4%

Portugalia înregistrează o creștere ușor mai mare, din cauza scumpirii cazării și alimentelor, în timp ce în cazul Marii Britanii, aprecierea lirei este unul dintre principalele motive pentru care vacanțele de aici sunt cu 6% mai scumpe decât anul trecut, explică analiștii din cadrul XTB. Alte țări, precum Italia sau Franța, rămân „în urmă”. În afara Europei, se poate observa și evoluția Marocului, care înregistrează creșteri de 4%, determinate de aprecierea dirhamului.