• Prețurile la cacao au crescut cu 270% într-un singur an, ca urmare a precipitațiilor scăzute din Africa de Vest.
  • Prețul sucului de portocale a crescut de peste două ori din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a bolilor culturilor.
  • În schimb, prețul grâului și cel al laptelui au scăzut cu 14,4% și respectiv 3,9% în ultimul an.

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, conform celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de platforma de tranzacționare și investiții eToro.

Rata de creștere a prețurilor la alimentele de bază pentru micul dejun a depășit dramatic creșterea de 5,9% a indicelui prețurilor de consum din România (IPC).

Și nu doar asta. Depășește creșterea de 2.07% a prețurilor la alimente pe parcursului aceleași perioade. Asta indică faptul că în continuare consumatorii se vor confrunta probabil cu presiuni suplimentare asupra prețurilor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Prețurile alimentelor de bază au cunoscut o volatilitate imensă de la pandemie și de la debutul războiului din Ucraina. Deși unele dintre aceste presiuni asupra lanțului de aprovizionare s-au diminuat, vremea extremă și bolile din sudul lumii au provocat o volatilitate sporită a prețurilor unor alimente cheie pentru micul dejun. Recoltele de cacao, portocale și cafea au fost cel mai puternic afectate în ultimul an, mulți producători funcționând acum la capacitate redusă și recurgând la stocuri de rezervă acolo unde este posibil”, spune Ben Laidler, strategul pentru piețele globale de la eToro.

Vremea vine, prețul crește

Prețurile la cacao înregistrează cea mai spectaculoasă creștere dintre toate produsele de bază legate de micul dejun. S-au majorat cu 270% în ultimul an.

Care-i cauza?

Seceta severă din Africa de Vest. O regiune care produce 80% din cantitatea de cacao din lume, a contribuit în mod semnificativ la deficitul de aprovizionare și la creșterea prețurilor.

Sucul de portocale s-a confruntat cu presiuni similare asupra ofertei, cauzate de boli ale culturilor și de fenomene meteorologice extreme în Statele Unite, sudul Europei și Brazilia. Se înregistrează o creștere de 39% în ultimele 12 luni.

Sunt creșteri și la case mai mici.

Prețul grâului și cel al laptelui au scăzut cu 14,4% și respectiv 3,9% în ultimul an.