• Fermierul Charles Waliggo patrulează noaptea pentru a-și proteja culturile de cafea.
  • Fermierii ugandezi sunt îndemnați să folosească câini și albine pentru securizarea plantațiilor.
  • Furturile de cafea cresc din cauza prețurilor ridicate ale cafelei robusta​.

Fermierii de cafea din Uganda se confruntă cu o creștere alarmantă a furturilor de boabe de cafea direct din plantații. Pentru a-și proteja recoltele, aceștia recurg la diverse metode, scrie Bloomberg.

Măsurile de securitate sunt necesare pentru a împiedica hoții să fure boabele necolectate direct din copaci, la adăpostul întunericului, o problemă care a devenit mult mai gravă odată cu creșterea prețurilor. Două dintre asociațiile agricole din țară susțin că furtul de cafea a atins niveluri fără precedent în acest an.

Măsuri de securitate pentru culturile de cafea

Charles Waliggo, un fermier de cafea, se trezește în timpul nopții pentru a patrula plantația.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Alți fermieri sunt îndemnați să folosească câini pentru a păzi plantațiile.

Iar o altă metodă neobișnuită recomandată este utilizarea stupilor cu albine ca măsură de descurajare a hoților. Albinele nu doar ajută la polenizare, ci și descurajează hoții care se tem de înțepături.

Cauzele creșterii furturilor de cafea

Furturile de cafea ating niveluri fără precedent în acest an din cauza creșterii semnificative a prețurilor cafelei, în special a soiului robusta, care înregistrează o creștere de 65% în acest an. Dar și a cererii crescute pentru cafea robusta, după ce consumatorii s-au orientat către acest soi mai ieftin în urma scumpirii cafelei arabica.

Furturile afectează calitatea cafelei, deoarece hoții culeg adesea boabele înainte de a fi coapte.

Raidurile sunt „datorate faptului că prețurile cafelei au crescut mai mult decât înainte”, spune Ronald Buule, directorul executiv al Asociației Centrale a Producătorilor de Cafea din Uganda, cunoscută sub numele de CECOFA. Problema devenită obișnuită în cel de-al cincilea mare exportator de boabe din lume „a creat insecuritate în fermele de cafea”, adaugă el.
Prețurile globale ale cafelei robusta, preferată pentru băuturile instant, ating în acest an cel mai ridicat nivel din anii 1970.

Criminalitatea devine o problemă tot mai mare într-un moment în care guvernul încearcă să crească producția și exporturile. Acesta a distribuit milioane de răsaduri gratuite în ultimii ani pentru a ajuta la extinderea producției la 20 de milioane de saci până în 2030, de la mai puțin de 7 milioane de saci în prezent, conform estimărilor guvernului SUA.