• Bogdan Maioreanu, eToro: Microsoft a început devreme cu investițiile în inteligență artificială și a cheltuit mult, dar efortul său continuă să dea roade
  • Microsoft are un venit de 65,6 mld. de dolari și un EPS de 3,3 dolari.
  • Meta raportează cel mai profitabil trimestru din istorie.
  • Bogdan Maioreanu, eToro: La Amazon, investitorii vor fi cu ochii pe tendințele în zona cheltuielilor.

Meta și Microsoft depășesc așteptările cu privire la câștigurile din al treilea trimestru pe fondul promovării inteligenței artificiale, scrie Reuters.

Meta înregistrează miercuri venituri de 40,59 miliarde de dolari. Depășește previziunile analiștilor de circa 40,29 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o creștere de 19% de la an la an.

„Am avut un trimestru bun, determinat de progresul A.I. în aplicațiile și afacerile noastre”, spune Mark Zuckerberg, CEO Meta. „Avem, de asemenea, un impuls puternic cu Meta AI, adoptarea Llama și ochelarii alimentați cu A.I..”

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Microsoft raportează venituri de 65,59 miliarde de dolari în perioada de trei luni, și depășește cu ușurință estimările de 64,51 miliarde de dolari, o creștere de 16% față de anul precedent.

Microsoft, între timp, a subliniat veniturile sale din serviciile cloud care cresc cu 33% în acest trimestru, cu 12 puncte procentuale ce provin din serviciile de inteligență artificială, potrivit CNBC.

Cifrele Microsoft vin după ce Google raportează o creștere de 15% a veniturilor sale față de anul precedent, determinată în mare parte și de divizia cloud.

Ce îi supără pe investitori la cifrele publicate? Poate guidance-ul puțin sub așteptări al Microsoft sau cheltuielile mari ale Meta cu Reality Labs?

Cu siguranță acestea sunt motive valide pentru investitori, pentru a fi un pic reticenți. Microsoft a început devreme cu investițiile în inteligență artificială și a cheltuit mult, dar efortul său continuă să dea roade. Atunci când îți crești cheltuierile de capital cu peste 33% într-un an, investitorii se așteaptă la creștere. Iar în acest trimestru, exact asta au și primit. Divizia de cloud Azure a Microsoft înregistrează o creștere de 34%, determinată de investițiile companiei în AI. Reality Lab înregistrează o pierdere operațională de 4,4 miliarde de dolari și aceasta este o tendință pe care directorul financian Susan Lee a declarat că societatea se așteaptă să o mențină până la sfârșitul anului, ceea ce sporește îngrijorarea continuă a investitorilor.”, spune Bogdan Maioreanu, analist, eToro, pentru Aleph Business.

Dacă ambele M-uri dezamăgesc, cele două A-uri din seara asta, Amazon și Apple, cum raportează? Vedem scăderi și acolo? Sau repetă figura frumoasă a Tesla sau Google?

La Amazon, investitorii vor fi cu ochii pe tendințele în zona cheltuielilor. Wall Street-ul se așteaptă ca veniturile Amazon să crească cu 9% și toți ochii investitorilor sunt ațitiți către creșterea sectorului de centre de date. La Apple, toți ochii sunt pe iPhone 16 și vânzările acestuia pentru că acestea reprezintă majoritatea veniturilor companiei, dar și pe estimările pentru ultimul trimestru al anului și impactul pe care îl are introducerea Apple Intelligence în SUA, dar și extinderea acestuia în alte regiuni ale globului, nu în Uniunea Europeană, îl va avea asupra veniturilor companiei.”

Cum economisește Bogdan Maioreanu?

Eu am spus întotdeauna că înainte să investești, trebuie să ai casa în ordine. (…) să știi exact ce venituri ai, ce cheltuieli ai, să pui bani deoparte, să ai acel fond de urgențe pentru momentele mai dificile ale vieții în care se întâmplă ceva. (…) atunci când intră banii, mai întâi se duc în anumite conturi. Când ajungi investitor, acolo lucrurile se schimbă. (…) noi întotdeauna ne uităm la ce fac investitorii. Conform sodajului Toro Retail Investor Meet, de exemplu, 51% dintre investitori investesc pentru că vor să suplimenteze veniturile, 46% pentru a atinge independența financiară și 42% ca să aibă siguranță financiară pe termen lung. (…) Faptul că devii investitor te ajută să devii și mai disciplinat, te ajută să devii mai echilibrat, să devii mai conștincios cu banii care îți intră. Nu contează câți bani câștigi, contează câți rămân după ce ți-ai făcut toate plăcerile”.

Cum arată investitorul român?

În medie, investitorul român care utilizează ETF-uri are vârsta de 38-39 de ani, iar cel care investește prin Planuri de Investiții are o medie de vârstă de 37 de ani. Investitorul român preferă ETF-urile iShares și Vanguard.

„Observăm că investițiile în ETF-uri și Planuri de Investiții câștigă popularitate în rândul românilor, o tendință care sugerează o abordare tot mai atentă și conștientă a economisirii,” spune Irina Cristescu, GM XTB România.

O statistică oficială în rândul clienților XTB pentru Q3 arată că 70% din totalul tranzacțiile cu ETF-uri s-au realizat prin aplicația mobilă XTB, comparativ cu procentul de 66% înregistrat în primul trimestru al anului 2024.

Azi e ziua Ziua Mondiala a Economisirii

Să fie oare economisirea adevăratul motor al enonomiei? Cel mai probabil. Motivul? Economisirile reprezintă temelia relansării producției alături de relaxarea fiscală.

Azi, 31 octombrie, este Ziua Mondiala a Economisirii, și o sărbătorim de 100 de ani.

Importanța economisirii a fost promovată pentru prima dată în 1924, în cadrul primului Congres Internațional al Băncilor de Economii din Milano, Italia.