• Răzvan Mihăescu: este nevoie de disciplină și consecvență care să susțină acest proces.
  • Răzvan Mihăescu investește de la 14 ani la BVB.
  • Investitorul român are sub 40 de ani și economisește prin ETF-uri.

De la 14 ani, Răzvan Mihăescu este investitor la BVB. Cel mai tânăr din piața de capital locală.
De la mic s-a făcut mare și cunoștințele financiare îi aduc profit și experiență. Și-a luat examenele cu brio și continuă pe drumul educației la ASE.
Are acțiuni la mai multe companii listate pe bursa locală, long term și nu se atinge de ele, la 19 ani.
Generația Z are, în medie, 1.459 de lei în conturi de economii. Cel mai puțin dintre toate generațiile.
Cheltuie cea mai mare parte din venitul lor pe alimente și utilități, arată un studiu Young Money Matters”, realizat de GfK.

Cum funcţionează mai exact procesul de investire şi cum începi, dacă nu ai nicio cunoştinţă despre piaţa de capital?

Se poate investi cu orice sumă, (…) o acțiune Petrom costă în jur de 70 de bani. Legat de procesul de investiții și cum putem începe, eu, de exemplu, nu avem nicio informație și nu am mai avut nicio tangență sau conexiune cu domeniul până în momentul respectiv, cred că este importantă și foarte utilă informarea la început. (…) mă refer aici la niște termeni de bază și principii introductive care să ajute oarecum un investitor să înțeleagă cum funcționează bursele, unde îți pleacă banii și cam ce grad de risc percep clasele de active în care investești. (…) Ulterior, după ce începem să investim și luăm decizia de a investi, trebuie să ne gândim la faptul că există mai multe modalități prin care putem să facem asta. (…) apoi stabilim strategia pe care vrem să o abordăm, activă sau pasivă, în funcție de strategiile pe care le avem, de politica investițională (…) apoi implementarea strategiei și, așa cum au spus și antevorbitorii mei, este nevoie de disciplină și consecvență care să susțină acest proces.“, o spune Răzvan Mihăescu, investitor, pentru Aleph Business.

Care e motivatia, scopul și cum își diversifică Răzvan Mihăescu economiile?

Trebuie să existe o motivație inițială. (…) Prima motivație pe care trebuie să o aibă sunt exemplele pozitive și randamentele pe care le poate oferi piața pe termen lung. (…) Citeam un studiu recent legat de aspectul ăsta și arăta, practic, ce beneficii are bursa pe termen lung printr-o regulă anumită 10-10-10, și era o statistică în care ilustrau ce valoare are o anumită sumă de bani investită timp de 10 zile, după aceea aceeași sumă investită timp de 10 luni și aceeași sumă investită timp de 10 ani. Și impactul era, după cum vă așteptați probabil, foarte mare. Pentru mine, cel puțin, a fost motivant. Este unul din factorii care ar putea să determine pe cineva să investească, plus că pe lângă asta trebuie să luăm în calcul faptul că este o modalitate de conservare a economiilor și limitarea pierderilor cauzate de inflație. Apoi trebuie să vedem ca o activitate de maximizare a acestora și a sporii profitul pe care vrem să-l avem.

Titlurile zilei

BNR: INFLAȚIA CONTINUĂ SĂ CREASCĂ
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
AFECTEAZĂ VICTORIA LUI TRUMP INTEL?
PREȚUL PETROLULUI SCADE CU PESTE 1%
CE ÎNSEAMNĂ VICTORIA LUI TRUMP PENTRU BVB?
CE PROMITE TRUMP PENTRU SUA?

Cum arată investitorul român?

În medie, investitorul român care utilizează ETF-uri are vârsta de 38-39 de ani, iar cel care investește prin Planuri de Investiții are o medie de vârstă de 37 de ani. Investitorul român preferă ETF-urile iShares și Vanguard.

„Observăm că investițiile în ETF-uri și Planuri de Investiții câștigă popularitate în rândul românilor, o tendință care sugerează o abordare tot mai atentă și conștientă a economisirii,” spune Irina Cristescu, GM XTB România.

O statistică oficială în rândul clienților XTB pentru Q3 arată că 70% din totalul tranzacțiile cu ETF-uri s-au realizat prin aplicația mobilă XTB, comparativ cu procentul de 66% înregistrat în primul trimestru al anului 2024.

Azi e ziua Ziua Mondiala a Economisirii

Să fie oare economisirea adevăratul motor al enonomiei? Cel mai probabil. Motivul? Economisirile reprezintă temelia relansării producției alături de relaxarea fiscală.

Azi, 31 octombrie, este Ziua Mondiala a Economisirii, și o sărbătorim de 100 de ani.

Importanța economisirii a fost promovată pentru prima dată în 1924, în cadrul primului Congres Internațional al Băncilor de Economii din Milano, Italia.