• Bursa de Valori București înregistrează o capitalizare de peste 38 de miliarde de lei, în creștere cu 58% fata de anul trecut.
  • In 2023 la Bursa de Valori Bucuresti a fost derulat cel mai mare IPO din Europa: 9,3 miliarde de lei prin listarea a 20% din Hidroelectrica.
  • Comparativ cu alte burse din Europa Centrală și de Est, BVB se distinge printr-o diversificare mai mare a instrumentelor financiare disponibile pentru investitori.

Un sistem dezvoltat al pensiilor private, perspective bune de creştere economică şi faptul că lumina reflectoarelor încă este aici după listarea record realizată anul trecut de Hidroelectrica – acestea sunt printre principalele avantaje pe care le are Bursa de Valori Bucureşti în faţa unor pieţe din regiune, potrivit directorilor generali ai burselor care au participat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi şi conferinţa ZF Piaţa de Capital 2024.

„Continuaţi cu energia de care daţi dovadă şi cu tot profesionalismul pe care îl prezentaţi, continuaţi să vă deschideţi piaţa. Listarea Hidroelectrica  a fost extrem de bine percepută în Europa şi ar trebui să mergeţi în acest sens – să vă internaţionalizaţi piaţa (…) Trebuie să coborâţi în continuare barierele şi să vă aliniaţi complet la standardele internaţionale de tranzacţionare, iar acest lucru depinde de întreg managementului Bursei şi de Guvern”, spune Christoph Boschan, CEO-ul Bursei austriece.

Ce oportunități sunt pentru companii?

BVB oferă un cadru favorabil atât pentru companiile mari, cât și pentru IMM-uri. Companiile mature pot accesa capital prin piața principală, în timp ce start-up-urile beneficiază de piața AeRO, dedicată acestora. Această diversificare a piețelor permite atragerea unei game variate de investitori și sprijină dezvoltarea economică.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Bursa locală are nevoie de mai mulţi emitenţi, cât şi de o piaţă a instrumentelor derivate, dar care ar putea fi implementată în anii următori, dat fiind interesul tot mai mare al investitorilor şi discuţiile pentru relansarea Contrapărţii Centrale (CCP).

Numărul investitorilor la BVB este în creștere

Numărul investitorilor crește constant în ultimii ani și ajunge la 200.000 de conturi de investiţii la BVB şi 730.000 în fonduri mutuale, conform celor mai recente date. Activele fondurilor deschise de acţiuni din România, care numără de trei ori mai puţini investitori decât fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, au crescut cu 1,7 miliarde de lei în prima jumătate a anului, faţă de 1,2 miliarde în cazul primei categorii.

Avansul poate fi pus pe seama maximelor istorice înregistrate atât de blue chip-urile de la BVB, precum OMV Petrom, Banca Transilvania şi Hidroelectrica, cât şi la nivelul indicilor bursieri, cel mai recent record consemnat de BET fiind pe 18 iulie, respectiv 18.750 de puncte.

Un alt aspect remarcat de şefii burselor din regiune este programul de titluri de stat Fidelis derulat la BVB. La finele lunii august, Ministerul Finanţelor a atras aproape 1,7 miliarde lei, respectiv peste 311 milioane euro (valori însumând peste 3,2 miliarde lei, o suma record pentru program), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie din acest an. Prin intermediul celor 18 oferte derulate începând cu august 2020, MF a atras de la populaţie aproape 35 miliarde lei (7,1 miliarde euro).

Ce spune CEO-ul Bursei de la Sofia?

„Aveţi o infrastructură foarte bine dezvoltată pentru obligaţiunile guvernamentale. Urmărim cu interes programul de Fidelis şi încercăm să facilităm tranzacţionarea unor produse similare în Bulgaria. Din păcate, din cauza îndelungatei crize politice, este foarte greu să organizăm aşa ceva”, spune Manyu Moravenov, CEO, Bursa de Valori de la Sofia.

Din 2020, piaţa nu a dus lipsă de listări de acţiuni, cu un număr record de debuturi în 2021, respectiv 23. Ritmul s-a redus însă în ultimii doi ani, iar după listarea de 2 miliarde de euro efectuată în 2023 de Hidroelectrica, au venit cu acţiuni doar patru noi companii la BVB, printre care şi Premier Energy (PE), care s-a alăturat recent indicelui de referinţă BET.

Totuşi, piaţa listărilor prezintă din nou semne de dezgheţare, aşa cum au anunţat la cea mai recentă conferinţă ZF Piaţa de Capital şefii Altex, Lunet Eyewear şi Amber – companii care ar putea debuta în perioada următoare la BVB.