• Alexey Pertsev, dezvoltatorul Tornado Cash, este găsit vinovat de spălare de bani de către curtea de justiție Olandeză.
  • Pertsev este arestat încă din 2022 pentru că a operat serviciul de anonimizare a tranzacțiilor cripto Tornado Cash.
  • Oamenii din cripto susțin cum confidențialitatea financiară si software-ul open-source reprezintă drepturi fundamentale.

Astăzi, tribunalul din s-Hertogenbosch găsește vinovat pe Alexey Pertsev, dezvoltatorul Tornado Cash, de spălare de bani. Judecătorul îl condamnă la 64 de luni de închisoare.

Rechizitoriul arată că, între 9 iulie 2019 și 10 august 2022, Pertsev comite frecvent spălare de bani. Documentul subliniază că el ar fi trebuit să suspecteze originea criminală a tranzacțiilor pe platforma Tornado Cash.

Cum ajunge Tornado Cash în vizorul autorităților

În toamna anului 2020, Alexey Pertsev, cofondator al platformei, sesizează creșterea utilizării platformei pentru spălarea de bani și sugerează colegilor săi să elaboreze un răspuns standard pentru victimele fondurilor furate. Tornado Cash, un mixer de criptomonede, permite utilizatorilor să ascundă originea și destinația fondurilor, fiind un instrument atractiv pentru activități ilicite.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Roman Semenov, al doilea cofondator, răspunde rapid și explică cum TC este un protocol descentralizat pe blockchain-ul Ethereum, deci nu poate controla tranzacțiile. Această poziție rămâne constantă chiar și după ce hackeri nord-coreeni fură 275 milioane de dolari de la KuCoin, canalizând o parte din fonduri prin protocolul de confidențialitate. Între 2019 și 2022, platforma procesează peste 2,3 miliarde de dolari din surse criminale și sancționate, reprezentând peste 30% din tranzacțiile sale totale.

Pertsev este arestat în 2022

În august 2022, autoritățile olandeze îl arestează pe Pertsev după ce guvernul SUA pune Tornado Cash pe lista neagră. Trezoreria SUA acuză Tornado Cash de a fi un instrument major pentru grupul de hackeri nord-coreean Lazarus, responsabil pentru atacuri majore, inclusiv furtul de 625 milioane de dolari de pe rețeaua Ronin a Axie Infinity.

În SUA, legile tratează diferit responsabilitatea personală în astfel de cazuri, astfel Storm nu este acuzat pentru spălarea a 1,2 miliarde de dolari.

Oamenii din cripto dezbat implicațiile

Criticii, inclusiv Vitalik Buterin și Edward Snowden, argumentează că un verdict de vinovăție ar putea afecta negativ confidențialitatea financiară și responsabilitatea dezvoltatorilor de software open source. Procurorii olandezi, însă, susțin că Pertsev a făcut alegeri informate pentru a facilita spălarea de bani la scară largă, iar cazul este despre comportamentul uman, nu despre codul software.

Gladstein, șeful de strategie al Human Rights Foundation, argumentează că trebuie să vedem dincolo de utilizarea serviciului de confidențialitate de către hackeri. În țări precum Cuba, Venezuela și India, activiștii și disidenții au nevoie să-și ascundă tranzacțiile financiare de guvernele represive. “Pentru activiștii pentru drepturile omului, este esențial să aibă bani pe care guvernul nu îi poate supraveghea”, afirmă Gladstein.

Care este viitorul Tornado Cash?

Indiferent de verdictul în cazul lui Pertsev sau al lui Roman Storm, argumentul fondatorilor—că infrastructura platformei a fost mereu în afara controlului lor—a fost corect. Tornado Cash continuă să funcționeze ca un contract inteligent descentralizat. Deși utilizarea sa a scăzut cu 90% după sancțiunile SUA și arestările cofondatorilor, activitatea pe platformă a crescut din nou recent. În martie, peste 283 de milioane de dolari au trecut prin Tornado Cash.