• Politica monetară trebuie să rămână restrictivă în economiile europene emergente, potrivit FMI.
  • Inflația este mai persistentă decât în economiile avansate, spun reprezentanții FMI.
  • Ungaria, Polonia sau Cehia au redus deja dobânda-cheie.

Inflația persistentă din Europa Centrală și de Est nu permite Băncilor Centrale din regiune să reducă dobânda-cheie, avertizează FMI. Statele din regiune ar trebui să mențină politica restrictivă mai mult timp față de BCE. Pentru comparație, economiile avansate au o putere mai mare de a bloca inflația.

Pe fondul retragerii inflației de la nivelul de două cifre, unele state din regiune au mișcat deja. Ungaria, Polonia sau Cehia au redus dobânda-cheie. România rămâne, încă, la nivelul setat în ianuarie 2023, de 7%.

Ce recomandări au reprezentanții FMI

„Inflația încetinește mai lent în România, Moldova, Muntenegru, Ungaria și Serbia, față de alte țări din regiune”, spune Alfred Kammer, FMI.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„În mare parte, presiunile inflaționiste din regiune rămân mai mari decât în economiile avansate”, spune el.

„Majoritatea băncilor centrale ar trebui, în concluzie, să mențină o politică monetară restrictivă pentru un interval mai lung decât BCE.”

Majoritatea investitorilor și chiar a membrilor consiliului director al BCE mizează pe o reducere a dobânzii-cheie în zona euro în iunie.

Kammer susține că, în perioada 2021-2023, a existat o eroziune a încrederii în instituțiile economice din regiunile în curs de dezvoltare ale Europei. Au existat și interferențe politice, dar Băncile Centrale trebuie lăsate să-și facă treaba, potrivit FMI.

„Să fie clar, Băncile Centrale trebuie să poată duce la bun sfârșit lupta împotriva inflației. Pentru asta, independența este esențială”.

Un soft landing în regiune nu va fi ușor de obținut, crede Kammer.

Mugur Isărescu spunea luna trecută că o eventuală reducere a dobânzii-cheie va veni după două luni consecutive de reducere a inflației. Miercuri, INS publica rata prețurilor de consum. Inflația ajungea la 7,2% în februarie, în ușoară scădere față de luna precedentă (7,4%).