FMI a venit la București și a spus clar: pachetul fiscal anunțat de guvern, adică anumite majorări de taxe și impozite, și introducerea altora noi, este prea puțin pentru a reechilibra situația bugetară. Este un pas, dar trebuie făcuți mai mulți pași.

Guvernul, adică România, are nevoie să strângă venituri suplimentare de încă 2% din PIB, adică peste 30 de miliarde de lei. Cât strânge acum, și prin noile majorări de taxe și impozite, nu ajunge. Toate facilitățile fiscale trebuie eliminate, toate cotele reduse de TVA trebuie eliminate, și trebuie să existe o cotă unică pentru toată lumea. Pragul de impozitare a microîntreprinderilor trebuie scăzut în continuare, iar taxele pe proprietate trebuie majorate. FMI spune că în continuare unii plătesc mai mult la impozite și taxe, iar alții mai puțin, ceea ce nu este corect din punct de vedere economic și al businessului.

Ceea ce mai spune FMI, și este ucigător pentru mediul de afaceri, este că spațiul fiscal de reducere a cheltuielilor bugetare pentru acoperirea deficitului este limitat. Deja serviciile publice suferă de lipsă de finanțare. Cei care se așteaptă ca acest guvern sau altul să reducă cheltuielile bugetare înainte să crească veniturile prin majorarea taxelor și impozitelor, așteaptă degeaba. FMI spune că BNR trebuie să își mențină politica monetară restrictivă, adică să nu scadă dobânzile până când inflația nu dă semne evidente de scădere. Controlul prețurilor pentru alimente, o politică a guvernului Ciolacu, nu este un instrument potrivit pentru reducerea inflației, spune FMI. FMI a făcut o analiză la rece a situației actuale, acum se întoarce la Washington, și dacă guvernul Ciolacu sau oricare ar fi el are nevoie de el, FMI este aici.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE