Singapore a fost din nou clasat drept cel mai scump oraș în care să locuiești, împărțind primul loc cu New York City în acest an, potrivit unui studiu Economist Intelligence Unit (EIU).

Este a opta oară în 10 ani când Singapore se află în fruntea listei. Atât Singapore, cât și New York City l-au coborât pe liderul de anul trecut, Tel Aviv, care a ajuns acum pe locul al treilea, datorită inflației mai mari și a monedelor mai puternice, scrie CNBC.

Întreruperea lanțului de aprovizionare din cauza politicii zero Covid a Chinei și războiul Rusia-Ucraina au fost cauzele cheie pentru creșterea inflației în acest an, a declarat Upasana Dutt, șefa Costului Vieții la nivel mondial de la EIU, pentru CNBC: „Aceste două combinate au pus o presiune mult mai mare asupra accesului la bunuri și a disponibilității produselor care reprezintă necesitățile de bază ale oamenilor. Și ambele împreună, au condus inflația în întreaga lume”, a spus ea.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Firma de cercetare și analiză EIU a constatat că cea mai mare creștere a prețului a fost la benzină. În medie, prețurile la benzină au crescut cu 22% față de anul precedent. Prețurile petrolului au fost „foarte, foarte extreme” și „unul dintre cele mai ridicate pe care le-am înregistrat vreodată în istoria colectării noastre de date”, a spus Dutt pentru CNBC.


Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor cu 375 de puncte de bază până acum în acest an, în lumina inflației persistente ridicate, iar o creștere mai mică a ratei ar putea avea loc în decembrie.Acest lucru a dat un impuls semnificativ pentru dolarul american, făcând bunurile mai scumpe.

“New York-ul a apărut în această listă pentru prima dată. Așadar, pentru ca dolarul american să evolueze atât de mult și să ajungă acolo unde este acum, este destul de neobișnuit”, a spus Dutt.

La polul opus, orașele din țările ale căror monede au scăzut anul acesta s-au numărat printre cele care au scăzut în clasament, scrie CNBC. Osaka din Japonia este al 43-lea cel mai scump oraș în care să locuiești, o scădere semnificativă față de poziția a 10-a pe care o ocupa în 2021. Și Busanul din Coreea de Sud a scăzut cu 25 de locuri față de anul trecut, iar acum este pe locul 106, arată datele EIU.