Unele dintre cele mai mari fonduri de pensii din Europa investesc miliarde de euro pe pieţele volatile ale materiilor prime, punând în pericol veniturile câştigate cu trudă ale milioane de muncitori şi alimentând în paralel o criză mondială a foametei provocată în parte de astfel de investiţii.
Advertisment
Aceasta ridică de asemenea semne de întrebare dacă nu cumva efortul continuu al UE de dereglementare a pieţelor sale financiare nu va agrava situaţia pe viitor. Reglementările ce guvernează pieţele de capital ale blocului sunt în prezent în proces de revizuire, arată o nouă investigaţie, potrivit EUobserver.
Lighthouse Reports, o entitate europeană non-profit, a analizat conturile a peste 70 de fonduri de pensii importante din Spania, Italia, Germania, Olanda, Germania, Marea Britanie, Finlanda şi Danemarca.
Titlurile zilei
În timp ce unele fonduri interzic în mod explicit speculaţiile cu materii prime, în special alimentare, 15 investesc în prezent în acestea, cele din Olanda, UK şi Danemarca având deţineri totale de 37,6 miliarde de euro la finalul anului trecut.
Potrivit lui Jayati Ghosh, profesor de economie la University of Massachusetts Amherst, cele descoperite în urma anchetei arată că fondurile de pensii se numără printre instituţiile financiare care au agravat problema speculaţiilor investitorilor ce determină direcţia preţurilor alimentelor. Faptul este „revoltător“ pentru că aceste fonduri sunt finanţate de muncitori şi totuşi „se angajează în acţiuni care distrug nivelul de trai al acestora“.
În plus, pieţele materiilor prime sunt riscante pentru investiţii, arată Ann Pettifor, unul dintre economiştii care au prevăzut criza financiară mondială din 2008. Fondurile îşi apără acţiunile ca neavând nicio legătură cu scumpirea dramatică a alimentelor.
BpfBOUW, al patrulea mare fond de pensii din Olanda, cu investiţii de 150 milioane de euro în materii prime agricole, spune că este „practic imposibil“ ca piaţa contractelor futures să împingă în sus piaţa fizică.
Alţii, însă, au o poziţie fermă împotriva unor astfel de speculaţii. Yaneer Bar-Yam, autorul unei lucrări din 20211 care arată că speculaţiile sunt cauza primară a scumpirii alimentelor, arată că investiţiile fondurilor de pensii în materii prime pentru industria alimentară subminează poziţia acestora ca susţinătoare ale binelui public.
Vina pentru inflaţia scăpată de sub control este dată pe războiul din Ucraina, însă potrivit Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) deşi războiul a contribuit la această situaţie, „o atenţie insuficientă este acordată rolului speculatorilor şi freneziei de pariuri în contracte futures, swapuri şi ETF-uri“.
Aceasta face apel la guverne să „includă o reglementare mai strictă a pieţelor materiilor prime ca parte a mixului de politici pentru reducerea creşterilor de preţuri“.
Şi totuşi, Europa pare decisă să dereglementeze în continuare pieţele financiare, potrivit lui Sirpa Pietikainen, membru finlandez al Parlamentului European.